4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

Muş Cezaevi tıklım tıklım

Muş Cumhuriyet Başsavcısı Feridun Süzer, cezaevlerinde cumhuriyet tarihinin en büyük doluluk oranının yaşandığını, Muş'ta kurulması planlanan açık cezaevi için muhtemel yerlerin görüntülerini çekip Adalet Bakanlığı'na gönderdiklerini belirtti.


Cumhuriyet Başsavcısı Feridun Süzer, Muş'ta kurulması düşünülen açık cezaevi hakkında makamında açıklamalarda bulundu. Cezaevlerinde cumhuriyet tarihinin en büyük doluluk oranının yaşandığını dile getiren Feridun Süzer, bu yüzden Türkiye'nin çeşitli yerlerinde cezaevi açılmasının düşünüldüğünü kaydetti. Adalet Bakanlığı tarafından açık cezaevi ile ilgili bir yazı aldıklarını ve bu yazıya istinaden çeşitli yerlerden görüntü aldıklarını ve bakanlığa gönderdiklerini vurgulayan Süzer, şu ana kadar net bir karar olmadığını belirtti.


Muş E Tipi Kapalı Cezaevi'nde, 650 kişilik kapasiteye karşılık 710 tutuklunun olduğunu kaydederek; "Bakanlık bize açık cezaevi yapalım diyor. Şu an Türkiye'nin en büyük problemi cezaevlerinde yer sıkıntısı. Biz de bile kapasitemiz 650 kişi, ama cezaevinde 710 tutuklu bulunuyor. Sadece biz değil bütün ceza evlerimizde böyle bir sıkıntı var. Şimdi diyebilirsiniz ki cezaevleri neden böyle dolu. Birçok şey söylenebilir. Mesela kanunlarda biraz cezalar azaltılabilir mi denilebilir. Bu siyasal prensiptir, TBMM'nin işidir, bizi aşan bir konudur. İkincisi cezaevleri sürekli doluyor, kapasite yüz binleri geçti. Cumhuriyet tarihinin en büyük doluluk oranına ulaştı. Bunu da cezaevlerinin sayısını arttırarak karşılayabiliriz. Böyle bir düşünce de var, Bakanlığımız bunun için çalışıyor. Muş'ta yeni bir cezaevine ihtiyaç var" dedi.


Tekel depolarının açık cezaevine dönüştürülme fikrinin de doğduğunu, ama bu kararı tek başlarına alamayacaklarını söyleyen Süzer sözlerini şöyle sürdürdü;
"Tekel depolarına bakıldı. Bakanlıktan bize gelen talimat üzerine oranın da görüntülerini çekip gönderdik. Ama bu bizim tek başımıza alabileceğimiz bir karar değil. Bakanlığımızın takdiridir. Orada yeni bir hastane yapılıyor. Orada cezaevi ve hastane yan yana olur mu sorusu soruluyor. Açık cezaevine ayrılacak olan mahkumlar farklı mahkumlardır. Belli bir süresini kapalı cezaevinde doldurmuş, hiçbir problem çıkarmamış, herhangi bir disiplin cezası almamış, artık tahliyesine de çok az bir süre kalmış mahkumlar. İşte açık cezaevlerine bu tür mahkumlar getirilir. Açık cezaevlerinde kalın duvarlar olmaz, jandarma beklemez, bunlar serbestçe çalışırlar, akşam oldu mu da odalarına çekilirler. Oradan kimsenin kaçmayacağını düşünüyoruz. Çünkü adam senelerce kapalı cezaevinde kalmış, kısa bir süre cezası kalmış. Eğer adam oradan kaçarsa, iyi hali yanacak, infazı yanacak ve cezası artacak. O nedenle bunlar zaten problemli insanlar değil. Orada cezaevi olup olmayacağı sadece bizim kurumumuzun tek başına alabileceği karar değil. Biz illa şurada veya burada kurulacak diye bir karar almış değiliz. Biz ilimizin durumunu anlattık. Bize ait olan açık cezaevi ile ilgili netleşmiş hiçbir şey yok."

İha
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 14:08:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Turan Beyaztaş IP: 88.252.102.xxx Tarih : 5.06.2009 08:18:42

Bazı suçların idam edilmesi gerekiyorki düzen yerine otursun ve ceza evleri o zaman dolmaz ve vergi veren dürüst vatandaşın parasını onlara yedirmezsiniz.