19
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

Muş-İstanbul sanayisi birarada

Muş Ticaret ve Sanayi Odası ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından istişare toplantısı düzenlendi. 

Muş Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede, İSO Yönetim Kurulu Başkanı C. Tanıl Küçük, İSO Meclisi üyeleri ve iş adamları katıldılar. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende açılış konuşmasını yapan Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Talip Devrim, Muş'un kalkınması için devlet desteğinin önemli olduğunu vurguladı. 

Muş'un geri kalmışlığının en büyük sebebinin hükümetlerin Muş'a gereken desteği vermemesi olduğunu söyleyen Devrim, "Muş'taki en büyük sanayi kuruluşu olan Şeker Fabrikası özelleştiriliyor. Biz bu özelleştirmeden ötürü endişeliyiz. Bunun yanında şeker pancarı ve tütüne getirilen kotalar sebebiyle çiftçiler çok zor durumda bırakılmıştır" dedi. 

Muş'un kalkınmasının tarım ve hayvancılıktan geçeceğini söyleyen Devrim, "Yüzde 98 oranında tamamlanan Alparslan 1 barajında istimlak bedellerinin ödenmemesi sebebiyle halen su tutma işlemi gerçekleştirilememiştir. Yıllardan beri yapımı gündemde olan Alparslan 2 barajının yapımı konusunda bir adım atılmamaktadır" dedi. 

Toplantıda konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı C. Tanıl Küçük ise, "İstanbul Sanayi Odası olarak her yıl Anadolu'daki kentlerimize bir gezi düzenlemenin faydalı olacağına inanıyoruz. Bu yıl ki gezi programında da Van, Muş ve Bitlis illerini gezdik. Bu ziyaretlerimizde Doğu Anadolu Bölgesi'nde ki gelişmeleri yerinde görmek, odalarımız arasındaki diyalog ve işbirliğini geliştirmek açısından önemsiyoruz. Biz gezilerimiz sırasında bu bölgede sorunlar olduğunu gördük ve bu sorunların çözümü için gerekli isteğin ve gayretinde olduğunu gördük" dedi. 

Doğu Anadolu Bölgesi'nde arzulanan kalkınma düzeyinin yakalanamadığını söyleyen Küçük, "Gezdiğimiz üç ilde de göç ve işsizlik oranı oldukça yüksek. Bölgede uzun yıllardır devam eden terör, ekonomik ve sosyal sorunların çözümünde mesafe alınmasını zorlaştırmaktadır. Kalkınmada bölgeler arası eşitsizlik ülkemizin en önemli sorunlarındandır. Bu problemi çözdüğümüz takdirde ülkemiz istediğimiz seviyelere ulaşacaktır. Doğu ve Güneydoğu'daki sorunları çözmediğimiz müddetçe büyük kentlere göç devam edecek ve sorunlar kentlere yığılacaktır. Göç artık bir çözüm değildir. Göçü önlemek için sorunları yerinde çözmek ve Anadolu'da ki koşulları iyileştirmek zorundayız. Anadolumuz da işsizlik sorununu çözmedikçe, refahı arttırmadıkça, gelişmişlik farklarını makul seviyelere çekmedikçe güçlü ve istikrarlı bir iç pazara sahip olmamız mümkün değildir" dedi. 

Türkiye'nin sanayisini belirli bir plan çerçevesinde yeniden düzenlemesi gerektiğini savunan Küçük, "İstanbul ve Marmara bölgesi hem nüfus olarak hem de alt yapı olarak bu yükü taşımakta zorlanıyor. Taşınması kolay sektörlerimiz bir plan ve program dahilinde gerekli alt yapı hazırlanarak Anadolu'ya kaydırılmalıdır" diye konuştu. 

Düzenlenen toplantı daha sonra iş adamlarının karşılıkla olarak soru ve cevaplarının ardından sona erdi. 

Muş gezisi çerçevesinde İSO heyetinin Muş Şeker Fabrikası ile Alparslan Tarım İşletmesi'ni gezdikten sonra uçakla İstanbul'a gideceği kaydedildi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2008 Cumartesi 15:27:24
Güncelleme :18 Ekim 2008 Cumartesi 15:30:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?