4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

Muş kurtuluşunu kutluyor

MUŞ'UN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTARILIŞININ 93. YILDÖNÜMÜ

Muş'un düşman işgalinden kurtarılışının 93'üncü yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

Muş'un düşman işgalinden kurtarılış yıldönümü törenleri saat 09.00'da Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan töreninin ardından, Belediye Başkanı Necmettin Dede ve Belediye Meclisi üyeleri, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Burhanettin Aktı'ya şükran ziyaretinde bulunarak plaket takdim ettiler.

Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi önünde düzenlenecek etkinlikler, havanın yağışlı olmasından dolayı Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nde gerçekleştirildi. Burada düzenlenen törene Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Burhanettin Aktı, Belediye Başkanı Necmettin Dede, askeri erkan, kurum amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende bir konuşma yapan Binbaşı Mete Lobut, "16'ıncı Kolordu Komutanlığı, Çanakkale Muharebeleri'nin sona ermesinden sonra, önce karargahı Edirne'de olan sonra Diyarbakır'a alınan 2'nci Ordu'ya bağlı bir kolordudur. Komutanlığını Mustafa Kemal yapmıştır. Mustafa Kemal, kolordusu ile birlikte Diyarbakır'a gelmiş, kısa bir hazırlıktan sonra emrindeki kuvvetle 3 Ağustos'ta başlattığı taarruzla 8 Ağustos sabahı Kurtik, yani Karaçavuş Dağları üzerinden Muş'u, akşamında da Bitlis'i işgalden kurtarmıştır. Ancak ne yazık ki Muş 25 Ağustos'ta tekrar Rusların eline geçmiştir. Muş'un şu an coşkuyla kutladığımız nihai kurtuluşu ise yine Mustafa Kemal Paşa'nın komutasındaki 2'nci Ordu tarafından ikinci işgalden 8 ay sonra 30 Nisan 1917 günü gerçekleşmiştir. Rusların çekilmesiyle onların bıraktığı silah ve teçhizatları elde eden Ermeniler, Wilson prensiplerindeki çoğunluk ilkesine ulaşmak amacıyla gözü dönmüş bir şekilde katliamlarına devam ettiler. Ermeni orduları, Ermenistan üzerinden girerek Doğu Anadolu'yu işgal etmek istemişlerdir. Ermeni orduları, Kazım Karabekir komutasındaki Türk ordusunca yenilgiye uğratılmış, Muş ve civar iller Ermeni mezaliminden kurtulmuştur" dedi.

Kutlama törenlerinin açık havada olmamasından dolayı üzüntülü olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Necmettin Dede ise, "Böyle coşkulu bir anı açık havada kutlamayı çok isterdik. Ama ne yazık ki hava muhalefeti nedeniyle burada kutlamak zorundayız. Tarihimizin her döneminde milletimizin gösterdiği azim, inanç ve kararlılık geçmişimizi unutmadan geleceğe doğru umutla ilerlememiz için bizlere güç vermektedir. Ruslar 18 Şubat 1916 tarihinde Muş'a kalleşçe girdiler. Bu haince girişime karşı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki ordumuz, cesur Muş halkımız ve Yüce Allah'ın yardımıyla bu caniler bertaraf edilip 30 Nisan 1917 tarihinde Rus orduları Muş'tan atılmış ve uzun süren acılar biterek özgürlüğe kavuşturulmuştur. İşte bugün böyle bir destanın 93'üncü yıldönümüdür. Bu acı günleri unutmadık ve asla unutmayacağız" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlarla siyasilerin gönderdiği mesajlar okundu.

Düzenlenen törenler, şiirlerin okunması ve halkoyunları gösterilerinin ardından, yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle son buldu.

MUŞ'UN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTARILIŞININ 93. YILDÖNÜMÜ
MUŞ'UN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTARILIŞININ 93. YILDÖNÜMÜ
MUŞ'UN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTARILIŞININ 93. YILDÖNÜMÜ
İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2010 Cuma 15:19:01
Güncelleme :30 Nisan 2010 Cuma 18:23:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?