19
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

Muş Ovası kavruluyor

Muş'ta yağışların mevsim normallerinin altında olması sebebiyle kuraklık endişesi taşıyan çiftçiler yağmur duasına çıktılar.

Muş'un Keçidere, Bostankent ve Alagün köylerinde çiftçilik yaparak geçimlerini sağlayan vatandaşlar yağmur duasına çıktılar. Yağışların yok denecek kadar az olması sebebiyle ekimini yaptıkları buğday ve pancarların kurumasından korkan yaklaşık 150 çiftçi, yağmur yağması için dua ettiler. Üç köyün birleştiği noktada bir araya gelen vatandaşlar, namaz kılıp dua ettiler. İmam eşliğinde iki rekat namaz kıldıktan sonra dua eden köylüler, köy çocuklarına meşrubat ve şeker dağıttılar.

Kuraklık nedeniyle çiftçinin zor durumda olduğunu ve bereket istediklerini söyleyen köylüler ile birlikte el açıp dua eden imam Fikret Özmen duasında "Ya Rabbi; memleketimize rahmet istiyoruz. Bizlerin yüzünü güldür. Sana yalvarıyoruz. Yağdıracağın yağmur ile bolluk, bereket bekliyoruz. Kabe'de yapılan dualar hürmetine dualarımızı kabul eyle" ifadelerini kullandı. Vatandaşlar, yaklaşık yarım saat süren duanın ardından yemek yedikten sonra dağıldılar.
Mevsimin çok kurak geçtiğini ve çiftçilerin zor durumda olduğunu belirten Bostankent Köyü Muhtarı Fetullah Karabey, "İnşallah yaptığımız dualar kabul olacak ve yağmurun yağmasına vesile olacaktır. Aksi halde kuraklık tehlikesi büyük boyutlara ulaşacağından endişe duyuyoruz" dedi.

Kuraklığın devam etmesi halinde ektiği ürünlerini birkaç gün sonra yeniden sürümek zorunda kalacağını belirten Malazgirt Ziraat Odası Başkanı ve Muş Ziraat Odaları Genel Koordinatörü Tahsin Kılıç, yağmur yağmasını beklediklerini söyledi. Kılıç, "Her yıl bu mevsimde aşırı yağmur yağarken bu yıl halen yağmur yağmaması kuraklığın göstergesidir. Ekilen bir ürün halen çıkmamış. Pancarlar olduğu gibi duruyor, yeşermemiş ve ilk baharda ekilen bir çok ürün kurumuş durumdadır. Yağmur yağmaması halinde çiftçimiz ekilen tarlaları yeniden sürmek zorunda kalacaktır. Çiftçimiz şu anda çok kütü durumda. Özellikle ekilen pancarların büyük bir bölümü tahrip oldu. Muş'ta geçimini çiftçilikle sağlamaya çalışan yaklaşık 50 bin çiftçimiz kuraklıkla karşı karşıya. Devletimiz bu durumda eylem planı hazırlamalı, bir yasa çıkarması lazım. Çiftçinin borçlarının ertelemesi gerekiyor, çünkü çiftçi zor durumda" dedi.

.
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2008 Pazartesi 12:12:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
zeki gürtürk IP: 88.227.12.xxx Tarih : 29.04.2008 10:07:33

dilerim ki yüce allah bol bol yagmur yagdırır bütün insanların ve canlı hayvan ve bitkilerin yüzü güler (amin)