3
Mayıs
2024
Cuma
MUŞ

Muş Ovası'nı su bastı!

İlkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte kar suları ve yağmurlar drenaj sisteminin bulunmadığı Muş Ovası’nı sular altında bıraktı.

Muş Tarım İl Müdürü Abdurrahim Özarslan, Türkiye’nin en büyük 3. ovası olan Muş Ovası’ndan drenaj problemi sebebiyle gerekli verimin alınamadığını söyledi. Bin 650 kilometrekare büyüklüğündeki Muş Ovası’nın ilkbahar mevsiminde tamamen sular altında kaldığını belirten Abdurrahim Özarslan, "Muş’ta yıllık yağış ortalaması 616 milimetredir. Muş Ovası’nın dört etrafı dağlarla çevrili konumdadır. Karların erimesiyle dağlarda ki kar sularının ovaya inmesi ve yağmur sularınında birikmesiyle ova tamamen su altında kalıyor" dedi.

Drenaj sisteminin bulunmaması sebebiyle Muş Ovası’nda verimin büyük ölçüde düştüğünü belirten Abdurrahim Özaslan, "Ürün çeşitlerini sınırlayan, ekimi geciktiren, vejetasyon süresinin kısalmasına sebep olan taban suyu ve yağışların oluşturduğu birikintiler drenaj sistemi ile ovadan uzaklaştırılmalıdır. Yüksek olan taban suyu seviyesi sonbahar ekimini düşürürken, ilkbahar ekiminin de gecikmesine sebep oluyor.

Sonbaharda ekilen ekinlerin kökü yüksek olan taban suyu içerisinde çürürken, ilkbahar mevsiminde de ekimin gecikmesi sebebiyle ekinler faydalı yağışlardan yararlanamamaktadır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2005 Çarşamba 13:55:22
Güncelleme :9 Nisan 2005 Cumartesi 17:50:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?