3
Mayıs
2024
Cuma
MUŞ

Muş tütünü Avrupa yolcusu

Muş Kızılağaç Tütün Kooperatifi ile tütün sözleşmesi imzalayan Amerika Sipirer firması, talep ettiği 100 ton tütünü üreticilerden teslim almaya başladı.

Tütüne getirilen kotadan sonra zor günler geçiren üyelerinin daha fazla ekim yapabilmeleri için özel sektörle sözleşme imzalayan Muş Kızılağaç Tütün Kooperatifi, üreticilerin daha fazla ekim yapabilmeleri için çalışmalarını sürdürüyor. Bu yıl deneme amacıyla Amerika Sipirer firmasına ve Türkiye Tütün Firması'na 100'er ton tütün verdiklerini belirten Muş Kızılağaç Tütün Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun, ürünün beğenilmesi halinde gelecek yıllarda çok fazla tütün talebinin geleceğini söyledi.

Sözleşme imzaladıkları ABD'li firmanın talep ettiği 100 ton tütünü üreticilerden teslim almaya başladığını, bunun tamamlanmasıyla Türkiye Tütün Firması'nın tütün alımına başlayacağını kaydeden Şehmus Solgun, "Kalitesiyle ünlü Muş tütünü yabancı pazarlara açıldı ve tütün ekicilerimize yeni fırsatlar doğdu. Sipirer firması ilkbahar mevsiminde talep ettiği 100 ton tütünü teslim almaya başladı. Bu yıl iki firmaya verdiğimiz tütün sadece deneme amaçlıdır. Ama bizim şirket yetkililerinden aldığımız bilgilere göre çiftçimize müjde vermek istiyorum. Gelecek yıl çiftçimiz istediği kadar tütün ekimi yapabilir" dedi.

Tütün alımı yapmaya başladıklarını ve tütünün kalitesine göre fiyat belirleyerek tütün alımı gerçekleştirdiklerini kaydeden Sipirer firması Yetkilisi Arif Karasinir de, "Kilo bazında fiyat aralığımız 1.70 YTL ile 4.80 YTL arasında değişiyor. Ortalama buradaki tütün fiyatı 4.20 YTL'den alınıyor. Biz bu tütünleri alıp İzmir'e götürüp işledikten sonra Avrupa'ya ve diğer ülkelere ihraç edeceğiz. Bu ürünün beğenilmesi halinde gelecek yıllarda daha fazla alım yapacağız" dedi.

Muş Kızılağaç Tütün Kooperatifi üyeleri de TEKEL'in kendilerine verdiği 220 kilogram tütün kotasının çok az olduğunu ve özel sektörün alım yapmaya başlamasının sevindirici olduğu belirterek, gelecek yıllarda daha fazla tütün satışı yapmayı istediklerini vurguladı.

.
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2005 Perşembe 13:59:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?