3
Mayıs
2024
Cuma
MUŞ

Muş tütünü Rusya yolcusu

Kızılağaç Tütün Kooperatifi Başkanı Şeyhmuz Solgun, Rusya’ya tütün numunesi gönderdiklerini ve önümüzdeki yıl içinde de tütün ihraç edeceklerini söyledi. Solgun, bu sayede tütün çiftçisinin büyük sıkıntıdan kurtulacağını belirtti.

Son yıllarda pancar ve tütüne gelen kotaya yenik düşen Muş çiftçisi, Rusya’ya tütün ihraç etmek istiyor. Kızılağaç Beldesi Tütün Kooperatifi Başkanı Şeyhmuz Solgun, 2 yıldır Türkiye’de bir numara olan ve İstanbul Tekel Müessese Müdürlüğü’nün en kaliteli tütünler arasında gösterdiği Muş tütününün, Rusya pazarına girmesinden umutlu olduklarını söyledi.

Getirilen kotalar sebebiyle halkın başlıca geçim kaynağı olan tütünün bitme noktasına geldiğini belirten Şeyhmus Solgun, "Rusya’dan özel sektörlerin Muş tütününe talip olduğunu duyduk. Bunun için numunelerimizi gönderdik. Önümüzdeki ay içerisinde temsilcilerin ilimize gelmesi bekleniyor. Devletin kota sınırı ile almadığı tütünler çiftçiyi zarara uğratıyordu. Ama bugünden sonra Rusya’ya tütün ihraç edecek olan Muş çiftçisinin büyük sıkıntıdan kurtulacağını bekliyoruz" dedi.

Muş çiftçisinin tütününü özel sektörlere pazarlamaya çalıştığını söyleyen Solgun, kotaların adaletli olmadığını da belirterek, "Bitlis’te tütün kotası 400 kilodur. Ancak Muş’ta ise 200 kilo olarak işlem görüyor. Bu haksızlıktır. Ziraat Odası Başkanlığı’nın bu alanda gerekli çabayı göstermesine rağmen hala kotalar değişmedi. Bu yüzden özel sektörlerle diyalog kurulmaya başlandı. Geçen yılda özel sektöre tütün pazarladık. Tekel’in aldığı fiyattan daha yüksek fiyata verdik. Biz de Muş çiftçisi olarak tütün kotasının 400 kiloya çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2005 Salı 16:44:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?