4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

Muş'ta şap karantinası

MUŞ'TA ŞAP KARANTİNASI

Muş'un bazı bölgelerinde hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeniyle il genelinde karantina uygulandı.

Muş'un Malazgirt, Varto ve Korkut ilçeleri ile Serinova ve Konukbekler beldeleri ve bazı köylerde şap hastalığının görülmesi, Tarım İl Müdürlüğü'nü harekete geçirdi.

İl genelinde 20 günlük hayvan giriş ve çıkış yasağını uygulamaya koyan Tarım İl Müdürü Murat Yıldız, makamında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Vatandaşların endişe etmemesi gerektiğini söyleyen Yıldız, alacakları tedbirlerle hastalığın yayılmasını önleyeceklerini söyledi.

Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu'nun dün toplandığını belirten Murat Yıldız, hastalığın önüne geçmek için böyle bir karar aldıklarını kaydetti. Müdürlük olarak fenni tedbirleri almak zorunda olduklarını vurgulayan Yıldız, "Veteriner hekimlerimiz ve veteriner sağlık teknisyenlerimiz köylerde hemen müdahalelerini gerçekleştirdi ve şap hastalığını tespit etti. Bu hususta Muş İli Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonu toplayarak ilimizde 20 günlük hayvan hareketlerini durdurma kararı aldık" dedi.

Şap hastalığı konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunan Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: "Şap hastalığı hayvan ve personel hareketleriyle bulaşabilecek, yayılabilecek durumda. Hayvan hareketlerini durdurmamız idari bir tedbir kararıdır. Dolayısıyla ilimizde hastalığın daha fazla yayılmasını önlemek için bu tedbirleri aldık. Arkadaşlarımız köylerde çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu konuyla ilgili serbest veteriner hekim ve kamu veteriner hekimlerle ilçelerimizde toplantı yaptık ve şap hastalığını anlattık.

Yetiştiricilerimizi bilgilendirme çalışması yaptık. Umarım çok fazla yayılmadan ilimizde hastalığın önüne geçmiş olacağız. Vatandaşlarımız tedirgin olmasınlar. Şap virüsü bir hastalık ve antibiyotikle tedavisi mümkün değil. Bizim vatandaşlardan istediğimiz; şaplı olan hayvanlarını içeride barındırmaları, dışarı çıkarmamaları, meraya çıkarmamaları, işletme ziyaretleri kabul etmemeleri ve dezenfekte maddelerle ayak ve ağız bakımlarının yapılması. Sağlam ve hasta hayvanları birbirlerinden ayırmalarını

istiyoruz. Biz biogüvenlik tedbirlerini uygularsak, yani hayvan hareketlerini kısıtlarsak, dezenfekte maddelerle gerekli ilaçlamaları yaparsak üreticilerimiz ekonomik açıdan bir sıkıntıya düşmeyecek. Dolayısıyla hastalık da yayılmayacak" şeklinde konuştu.

Komisyon tarafından alınan kararı çevre illere göndereceklerini dile getiren Yıldız, diğer illerden Muş'a, Muş'tan da diğer illere hayvan hareketini önleyeceklerini ifade etti.

MUŞ'TA ŞAP KARANTİNASI
MUŞ'TA ŞAP KARANTİNASI
İHA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2010 Çarşamba 12:58:05
Güncelleme :30 Haziran 2010 Çarşamba 13:03:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?