9
Mayıs
2024
Perşembe
MUŞ

Özürlü genç askere çağrıldı

ÖZÜRLÜ GENÇ ASKERE ÇAĞRILDI

Muş'un Korkut ilçesine bağlı Karakale beldesinde yüzde 80 zihinsel özürlü olan genç askere çağrıldı. Diyarbakır Askeri Hastanesi'ne götürdükleri özürlü çocuklarına 'Askerlik yapabilir' raporu verildiğini iddia eden aile, kararın düzeltilmesini bekliyor.

Korkut'ta 2 yaşındayken menenjit hastalığı geçiren zihinsel engelli Ferit Tuğrul'un (23) ailesi, o dönemde çocuklarını çeşitli hastanelere götürdü. Van, Elazığ ve Ankara'da da tedavi gören Ferit Tuğrul'un beyninde ciddi hasar oluştuğu tespit edildi. Ailenin müracaatı üzerine Ferit Tuğrul'u muayene eden heyet, yüzde 80 ağır özürlü raporu verdi. Ancak bir süre önce Tuğrul ailesine gelen celp kağıdı üzerine aile raporlarla birlikte Muş Askerlik Şubesi'ne gitti. İddiaya göre buradan Tatvan ve daha sonra da

Diyarbakır Askeri Hastanesi'ne sevk edilen Ferit Tuğrul'u muayene eden doktorlar, 'Askerlik yapabilir' raporu verdi. Alınan raporlarla birlikte tekrar askerlik şubesine giden aileye Ferit Tuğrul'un Zonguldak'ın Devrek ilçesindeki 2. Jandarma Er Eğitim Tabur Komutanlığı'na teslim edilmesine yönelik tebliğ belgesi imzalatıldı.

Kardeşini askere gönderemeyeceğini ifade eden Raşit Tuğrul, Diyarbakır'da kardeşini inceleyen doktorun verdiği rapora tepki gösterdi. Kardeşinin tek başına hiçbir ihtiyacını gideremediğini belirten Raşit Tuğrul, "Kardeşimin yüzde 70 ve yüzde 80 ağır özürlü raporu var. Bu rağmen kardeşimi askere çağırıyorlar. Köy muhtarı ile birlikte Muş Askerlik Şubesi'ne gittik. Kardeşimi getirmemi istediler. Yapılan işlemlerin ardından bize askere göndermemiz için kağıt verdiler. Kardeşimi bu haliyle asker olarak

Zonguldak iline göndermemizi istediler. Yani böyle bir anlayış olamaz. Özürlü olduğu için hiçbir işi tek başına yapamıyor. Keşke kardeşim sağlam olsaydı da 1 yıl değil, 3 yıl askerlik yapsaydı. Özürlü olmasaydı biz de onun askerlik yapmasından mutluluk duyardık. Diyarbakır Askeri Hastanesi'nde bulunan bir yarbay, kardeşimin askerlik yapmasında bir sakınca olmadığını söylüyor. Oysa ki kardeşim askerlik yapamaz, yapabilseydi zaten biz de gönderirdik ve bu kadar uğraşmazdık" dedi.

Kürtçe konuşan anne Sıdıka Tuğrul ise, oğlunun her zaman bir bakıcıya ihtiyacı olduğunu kaydetti. "Keşke oğlum sağlıklı olsaydı 4 yıl askerlik yapsaydı" diyen Sıdıka Tuğrul şöyle konuştu:

"Çocuğumun bütün ihtiyaçlarını ben gideriyorum. Tek başına hiçbir ihtiyacını gideremiyor. Banyosundan tutun da elbisesini giydirmeye kadar bütün ihtiyaçlarında ben kendisine yardımcı oluyorum. Acıktığında ben ona yemek vermesem gelip kimseye aç olduğunu bile söylemiyor. Bir şey istemesini bile bilmiyor. Bu hasta haliyle askerlik yapmasını istiyorlar."

Ferit Tuğrul'un amcası olan Karakale Beldesi Merkez Mahalle Muhtarı Abdulsemet Tuğrul, doktordan şikayetçi olacaklarını kaydederek, "Hasta daha 2 yaşındayken menenjit hastalığı geçirdi. Geçirdiği hastalık sonucu beyni hasar görünce bu hale geldi. Şimdiye kadar birçok kez hastaneye tedavi için götürülen bu çocuğun iyileşmesinin mümkün olmadığı söylendi. Bunun için çocuğa özürlü raporu verildi. Özürlü raporu olmasına rağmen bu haliyle askerliğe çağırıyorlar. Tatvan Askeri Hastanesi'ne götürdüğümüz bu

çocuğu Diyarbakır Askeri Hastanesi'ne sevk ettiler. Özürlü olmasına rağmen Diyarbakır Askeri Hastanesi'nde 'Askerliğe elverişlidir' şeklinde rapor vermişler. Bu haliyle bu çocuk nasıl askerlik yapabilir ki? Bir insanın nezaretinde olmadan yemek bile yiyemeyen bu çocuk askere çağrılıyor. Biz bu hatanın düzeltilmesini istiyoruz. Çocuğumuza yanlış rapor veren askeri doktor hakkında da şikayette bulunacağız. Çocuğu kimse askere götürmez. Alaya teslim etme konusunda da endişe duyuyoruz. Çocuğa eziyet

ederler endişesi ile çocuğu teslim edemiyoruz. Bu çocuk bu şekilde askerlik yapamaz, eğer götüreceklerse gelsinler, kendileri götürsünler" ifadelerini kullandı.

ÖZÜRLÜ GENÇ ASKERE ÇAĞRILDI
İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2011 Çarşamba 11:47:03
Güncelleme :28 Nisan 2011 Perşembe 16:07:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?