8
Mayıs
2024
Çarşamba
MUŞ

Pancar alımı başladı

Muş Şeker Fabrikası'nda, 2011-2012 yılı 30. kampanya dönemi şeker pancarı alımı başladı.

Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Fikret Sancar, şeker fabrikasının özelleştirme kampanyası kapsamında olduğu için 10 yıldır modernize edilmediğini söyledi.

Fabrikanın 30. dönem pancar alım kampanyası törenine Vali Ali Çınar, Belediye Başkanı Vekili Rıfat Özen, kamu kurum amirleri ile çok sayıda davetli katıldı. Törenin açılışında konuşan Şeker Fabrikası Müdürü Ramazan Aytekin, fabrikayla ilgili çeşitli bilgiler aktardı.

4 ile bağlı 8 ilçede ve 109 köyde toplam 8 bin 797 çiftçi tarafından 119 bin dekar alanda pancar ekildiğini dile getiren Aytekin, ekilen alanda fireli olarak yaklaşık 481 bin ton pancar tesellüm edileceğini kaydetti. Fabrikada bu yıl 351 bin
ton pancar işleneceğini vurgulayan Aytekin, geçen seneye oranla 39 bin ton fazla pancar işleyeceklerini ifade etti.

İşlenecek pancar karşılığında 50 bin ton kristal beyaz şeker, 14 bin ton melas ve 98 bin ton yaş küspe üretmeyi hedeflediklerini belirten Aytekin; "Bu sene çiftçilerimize şimdiye kadar 7 milyon TL ayni, 12 milyon TL nakdi olmak üzere 19 milyon TL avans ödemesi yapmıştır. Fabrikamızın bu sene bölgemize sağlayacağı katma değeri 60 milyon TL civarında olması beklenmektedir" dedi.

Şeker fabrikasının özelleştirilmesine değinen Şeker-İş Sendikası Muş Şube Başkanı Fikret Sancar ise; "Ülkemizin tarımına ve sanayisine öncülük etmiş şeker sanayimiz yıllar geçtikçe büyüdü ve yurt dışına anahtar teslimi fabrika kuracak kapasiteye geldi. Bu bazı ülkelerin işine gelmedi. Avrupa Birliği'ne özellikle bizi kabul etmeyen Almanya, Fransa gibi ülkeler birçok konuda olduğu gibi şeker sanayide de ülkemizi rakip görüyordu. Çünkü şu anda onlarla rakip görünen ülkemiz uluslar arası şeker kartellerinin öncülüğünde hazırlanan özelleştirme politikalarıyla bizim fabrikamızı da, sanayimizi de özelleştirme kapsamına aldırdılar. Şeker sanayimiz maalesef özelleştirme kapsamında olduğu için 10 yıldır modernize edilmemekte, eleman eksiği tamamlanmamaktadır. Bugün Fransa'nın şeker ihtiyacı 2,5 milyon ton iken, ürettiği şeker 4,5 milyon tondur. Geriye kalan 2 milyon ton şekeri çevremizdeki ülkelere satmaktadır. Biz komşu ülkelerle vizeleri kaldırıyoruz ama kendi ürünlerimize maalesef vize kaldıramıyoruz" dedi.

Sivil toplum kuruluşu olarak sivil anayasayı desteklediklerini ifade eden Sancar; "Biz bu ülkede bacılarımız başörtüsü taktı diye üzülmedik ve hiç korkmadık. Yaşadığımız süreçlerde bunların boş olduğunu gördük. Biz bu ülkede halklarımızın kendi dilini konuşması, kendi kültürünü yaşamasını istemesinden de korkmuyoruz. Birlik beraberlik içerisinde daha sivil, barışı sağlayacak bir anayasaya ihtiyaç var. Bunun yanında ülkenin her ferdi ülkenin birlik beraberliğine katkı sağlamak zorundadır. Bu açıdan sivil anayasayı da sivil toplum kuruluşu olarak benimsiyorum" diye konuştu.

Şeker Fabrikası'nın yaklaşık 30 yıldır Muş'un ekonomisine katkı sağladığını vurgulayan Vali Ali Çınar da; "Fabrikamız ilimizin en önemli sanayi yatırımlarından bir tanesidir. Eminim ki bu fabrikanın kıymetini bu zamana kadar bildik, bundan sonra da bileceğiz. İlimizde özellikle iklimin sağladığı avantajla şeker pancarı üretimi çok iyi olmakta. Bu da kaliteli şekerin üretilmesine imkan sağlamaktadır. Şeker pancarımızın kaliteli üretilmesi ve fabrikaya temiz teslim edilmesi çok önemli. Şeker pancarları fabrikamızda en iyi şekilde işlenerek ekonomimize mamul ürün olarak sunulacaktır. Kapasitenin geçen yıldan daha fazla olması bizi sevindiriyor. Çünkü daha fazla istihdam sağlanıyor, daha fazla çiftçimiz pancar ekiyor. Bu da ilimiz ve ülkemiz ekonomisine artı bir katma değer sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kampanya, kurban kesilmesi ile başladı. Tören kapsamında bu yıl fabrikaya ilk pancar getiren 3 çiftçiye çeşitli hediyeler verildi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2011 Cuma 16:12:29
Güncelleme :23 Eylül 2011 Cuma 16:15:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?