9
Mayıs
2024
Perşembe
MUŞ

Pancar kar altında kaldı

Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Yıldız, 16 bin 255 dekar alanda ekilen şeker pancarının kar altında kaldığını belirtti.

Muş'ta bu yıl karın erken yağması pancar ekicilerini mağdur etti. Çiftçiler soğuk havaya rağmen tarlada çalışarak pancar sökümü yaparken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri de hasar tespit çalışmalarına başladı. Çalışmalarla ilgili gazetecilere bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Yıldız, bu yıl karın erken yağmasının pancar çiftçisini büyük ölçüde etkilediğini belirtti.

Pancar ekicilerinin mağdur olmaması için çalışmalara devam ettiklerini kaydeden Murat Yıldız, Muş'ta bu yıl 16 bin 255 dekar alanda pancar ekimi yapan toplam 2 bin 247 pancar çiftçisinin etkilendiğini ifade ederek, "Müdürlük olarak bu konuda hasar tespit çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şeker Fabrikası Müdürlüğü ile ortaklaşa yaptığımız hasar tespit çalışmalarında; Malazgirt'te 390, Bulanıkta 604 ve merkezde bin 253 olmak üzere toplam 2 bin 247 pancar çiftçisinin 16 bin 255 dekar alana ektiği pancarın kar altında kaldığını tespit ettik" dedi.

Çiftçinin mağdur olmaması için yapılan hasar tespit çalışmalarıyla ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını bilgilendirdiklerini dile getiren Yıldız, "Tarlaların çamurlu olması sebebiyle vatandaşlarımızın pancarlarını pancar söküm makinesiyle değil, eski yöntemle sökmelerini tavsiye ettik. Ekiplerimiz bunu sürekli olarak takip etmektedir. Belki bu yöntemle pancar sökümü biraz sıkıntılı olacak ama pancarların hasarsız toplanması için elle çıkarmak daha sağlıklı olacaktır" diye konuştu.

Merkeze bağlı Sungu beldesinde yaşayan ve 13 dekar alana şeker pancarı eken Sebahattin Cengiz isimli vatandaş ise, ektikleri pancarın yarısının toprak altında kaldığını ifade ederek, "Kar bu yıl erken yağdı. Biz de bayramdan sonra tarlamızı sökelim dedik ancak olumsuz hava şartları nedeniyle bugünlere kaldık. Geçimimizi çiftçilikle sağlıyoruz. Bunun için hangi şartlarda olursa olsun bu pancarı kar altında çıkarıp fabrikaya teslim etmek zorundayız" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2011 Cuma 14:21:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?