19
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

Pancar yüz güldürecek

Muş'un önemli bir pancar üretim potansiyeli olduğunu ve Muş Şeker Fabrikası'nın yurt genelindeki en önemli fabrikaların başında yer aldığı belirtildi.

Muş Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş, makamında İHA muhabirine yaptığı açıklamada çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi.

Fabrikayı daha da modernleştirmek için başlatılan otomasyon çalışmalarının sürdüğünü belirten Demirtaş, "Fabrikamızı bölgenin ve hatta Türkiye'nin en iyi çalışan fabrikası haline getirmek için çaba sarf ediyoruz. Fabrikamız her yıl olduğu gibi bu yılda da iyi bir kampanya süresine girme çabasındadır. Havaların yağışsız geçmesi sebebi ile pancar ekimi bu yıl mart ayında başladı. İklim de normal olduğu için pancar ekimi oldukça verimli olmuştur. Pancarın gelişmesi şu anda çok güzel gidiyor. Pancarda herhangi bir sıkıntının olmayacağı kanaatindeyim. Bu yıl 225 bin ton pancar işlemesi yapılacaktır. Geçen yıl 180 bin ton pancar işlenmiştir. 2008-2009 yılı pancar kampanyamız daha verimli bir kampanya dönemi olacaktır. Geçen yıldan 45 ton daha fazla pancar işleyeceğiz. Ancak kuraklık olmadığı takdirde pancar veriminde daha fazla artış olacaktır. Vatandaşımızın bizimle olana tüm sıkıntılarını gelip birinci ağızdan bizimle paylaşmalarını bekliyorum. Her konuda kendilerine yardımcı olmaya hazırız. Vatandaşımızın duyumlarla değil bizimle muhatap olarak tüm bilgileri bizden almaları daha isabetli olacaktır" diye konuştu.

Kampanya döneminde fabrika önünde yığılan traktör ve kamyonların yıllardan beri yansıttığı çirkin görüntüyü ortadan kaldırmak amacında olduklarını söyleyen Cumhur Mehmet Demirtaş, "Fabrikamızın kampanya sezonuna sağlıklı bir biçimde girmesi için bazı çalışmalar yapmaktayız. İlk iş olarak yıllardır kampanya döneminde karayolundaki pancar ve küspe araçlarının kuyruk oluşturup beklemeleri ile oluşan sorunu çözmek olacak. Fabrikanın içerisindeki müsait olan arazimizde peronlar yapıp araçların karayolu üzerinde beklemelerini engelleyeceğiz. Yıllardır karayollarında oluşan hoş olmayan manzarayı tamamen ortadan kaldırmayı planlıyoruz" dedi.

Demirtaş, "Fabrikamızın en büyük sorunu daha önceki yıllarda olduğu gibi gelen pancarların temiz olmamasıdır. Bu konuda çiftçilerimiz daha dikkatli ve itinalı olursa hem fabrikamızın verimi artacak hem de çiftçimizin tarlasındaki verimli topraklar heba olmayacaktır. Çiftçilerimizin mümkün olduğu kadar temiz pancar getirmelerini bekliyoruz. Fabrikamızın hitap ettiği sınırlar içerisinde yaklaşık 10 bin çiftçimiz tarafından 118 köyde pancar ekimi yapılmaktadır. Tüm fabrikalarımız gibi Muş Şeker Fabrikası da Avrupa standartlarına uygun olarak şeker üretmektedir. Üretilen şekerimiz ihraç kalitesindedir. İmkan bulunduğu takdirde şekerlerimizin tamamı ihraç edilebilir" şeklinde konuştu

iha
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2008 Pazartesi 13:45:33
Güncelleme :21 Temmuz 2008 Pazartesi 13:53:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?