4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

Şeker pancarı alımları başladı

Muş Şeker Fabrikası'nda, 2009-2010 yılı 28. dönem şeker pancarı alımları başladı.

Muş Şeker Fabrikası'nda düzenlenen törene, Vali Erdoğan Bektaş, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Muş Milletvekili Medeni Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Feridun Süzer, Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim İlhan, İl Emniyet Müdürü Süleyman İlhan Acaröz ile çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende bir konuşma yapan Muş Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş, fabrikayla ilgili çeşitli bilgiler aktardı. Fabrikaya 4 ilde toplam 7 bin 80 çiftçinin şeker pancarı getireceğini belirten Demirtaş, "Bu yıl fabrikamızın pancar ihtiyacı 4 ilde karşılayacak. Geçen yıla göre pancar eken köy ve çiftçi sayısında düşüş yaşanmasına rağmen daha fazla şeker pancarı beklediklerini ifade etti.

Demirtaş, "Normal kotamız dağıtılmış ayrıca çiftçilerimizin ek kota talepleri de karşılanmıştır. 7 bin 379 çiftçimiz taahhüde girmiş ancak 7 bin 80 çiftçimiz 83 bin dekar alanda 335 bin ton kota dağıtılmıştır. 300 bin ton pancar tesellümüne karşılık 280 bin ton pancar bedeli ödenecek, 265 bin ton pancar işlenecektir. Meydana gelecek pancar üretimi artışı karşılığında 38 bin ton ihraç kalitesinde kristal şeker ile birlikte 11 bin 500 ton melas, 70 bin ton yaş küspe posası üretimi beklenmektedir. 75 gün sürmesi planlanan kampanyamız süresi içersinde 83 yıllık bilgi birikimine sahip Türk Şeker çalışanları yani teknolojilere ulaşarak dünya piyasalarındaki yerini geliştirerek ve şeker üretimindeki istikrarını koruyarak hizmetine daha büyük şevkle ve ilk günkü gibi heyecanı ile çalışarak çağdaş uygarlık hedefine ulaşma yolunda görevlerini yapmaya devam edeceklerdir" dedi.

Muş Valisi Erdoğan Bektaş fabrikanın Muş için önemli bir kurum olduğunu ifade ederek, "Muş Şeker Fabrikası gerçek bir fabrika, gerçekten kar eden bir fabrikadır. Muş şeker pancarı da verimli, kaliteli ekonomik değeri olan bir üründür. Bu şu anlama geliyor, şeker fabrikamız devlette de kalsa, özelleştirilse de kapanma ihtimali yoktur. Dolayısıyla fabrika her halükarda Muş'a, Muş çiftçisine, Muş ekonomisine hizmet etmeye devam edecektir. Bunları başka bir ilde olsak rahatlıkla konuşamayız. Ama burada bu rahatlığı yaşıyoruz, bunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Fabrika ile çiftçimiz bütünleşmiş, fabrika ile Muş ekonomisi bütünleşmiş ve birbirini destekler bir vaziyette çalışmalarını devam ettiriyor" dedi.

Konuşmaların ardından kampanya, kurban kesilmesi ile başladı. Tören kapsamında geçen sezon fabrikaya en fazla pancar teslim eden, en temiz pancar teslim eden çiftçilere plaket takdim edilirken, bu yıl da fabrikaya pancarlarını getiren ilk 3 çiftçiye de çeşitli hediyeler verildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2009 Cuma 17:43:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?