4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

Şekerde kampanya dönemi bitti

MUŞ ŞEKER FABRİKASI'NDA 28. KAMPANYA DÖNEMİ BİTTİ

Muş Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş, 28. kampanya dönemini tamamladıklarını belirterek, en önemli sıkıntılarının geçmiş yıllarda olduğu gibi yine pancarla birlikte toprak ve çamurun teslim edilmesi olduğunu vurguladı.

Muş Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Mehmet Demirtaş, kampanya döneminin tamamlanmasının ardından makamında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 28. kampanya döneminin tamamlandığını ve başarılı bir dönem geçirdiklerini söyleyen Cumhur Mehmet Demirtaş, bu yıl 39 bin 900 ton kristal şeker üretildiğini belirtti.

Kristal şekerle birlikte 11 bin 480 ton melas, 80 bin ton yaş küspe posası üretiminin yapıldığını da ifade eden Demirtaş, “22 Aralık 2009 tarihi itibari ile kampanya dönemimiz sona ermiştir. Bu süre içerisinde 83 bin dekar alanda pancar üretimi için çiftçilerimize 335 bin ton pancar kotası verilmiştir. 320 bin ton pancar tesellüm edilmiş, 271 bin 800 ton pancar işlenerek 39 bin 900 ton kristal şeker ile birlikte yan ürün olarak 11 bin 480 ton melas ve 80 bin ton yaş küspe posası üretimi gerçekleştirilmiştir. Geçtiğimiz sezona göre; 14,5 gün daha fazla çalışıp, yaklaşık 40 bin ton daha fazla pancar işlenerek 4 bin 500 ton daha fazla şeker üretilmiştir. Doğal olarak yan ürünlerimiz melas ve yaş küspe miktarlarında da artış sağlanmıştır. Sorunsuz ve huzurlu bir kampanya dönemi geçirdik. Hedefimiz; önümüzdeki pancar üretimini ve verimini daha da arttırıp, fabrika kapasitemizi de büyüterek daha uzun kampanya sezonu yaşayarak çalışmak ve daha çok ihraç kalitesinde kristal şeker üretmektir. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“YABANCI MADDE SIKINTISI DEVAM EDİYOR”

Muş Şeker Fabrikası'na pancarla birlikte çamur ve toprak getirildiğini de söyleyen Demirtaş, Muş Şeker Fabrikası'nın 33 fabrika içerisinde en çok yabancı madde getirilen ikinci fabrika olduğunu belirterek, “Fabrikamızın tek problemi pancar ile birlikte sahamıza getirilen taş, toprak, yaprak, ot gibi yabancı maddelerdir. Maalesef ülkemizde mevcut olan 33 şeker fabrikası içersinde en çok yabancı madde getirilen ikinci fabrikayız. Bu konuda çok değer verdiğimiz çiftçilerimizle karşılıklı görüşmeler yaparak fabrikamıza fiziki ve maddi zararlara ve daha yüksek kapasite ile çalışmamızı engelleyen, kalitede birinciliği yakalamamıza zorluk çıkartan ve maliyetimizi arttıran en ciddi problemimizi de el birliği ile çözerek aşacağımıza inanıyorum. Tarlamızın oluşumunu tamamlayan ve en verimli olan üst tabakadaki 2-5 santimetrelik kısmının meydana gelmesi 70 ile 120 yıl arasında gerçekleşmektedir. Bu kadar değerli toprağın her yıl tarlalarımızda eksilmesi doğal olarak tarla kalitemizi ve verimimizi de düşürmektedir. Verimli topraklarımızın kaybıdır. Çok değerli, cefakar çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını almaları için üzerimize düşen her türlü gayreti göstermekteyiz. Önümüzdeki ekim sezonu ile birlikte köylerimizi tek tek gezerek çiftçilerimizle müşterek çalışmalar yaparak geleceğimize daha umutla bakacağız” diye konuştu.

MUŞ ŞEKER FABRİKASI'NDA 28. KAMPANYA DÖNEMİ BİTTİ
İHA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2009 Çarşamba 15:12:02
Güncelleme :23 Aralık 2009 Çarşamba 16:23:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?