3
Mayıs
2024
Cuma
MUŞ

ŞNT başladı, nüfus patladı

Muş’ta Sosyal Riski Azaltma Projesi’nin (SRAP), aile planlamasını büyük ölçüde olumsuz etkilediği belirtiliyor. Şartlı Nakit Transferi (ŞNT) uygulamasıyla hamile anneye, doğan bebek, ilk ve ortaöğretimde tahsil gören çocukların eğitim ve sağlık giderlerine para ödenmesi, kırsal kesimdeki çocuk sayısının artmasına neden oldu.

Devlet, bir yandan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde doğum kontrolü ve aile planlaması yaparken, diğer yandan SRAP kapsamındaki ŞNT uygulamasıyla dağıtılan paralar, Muş’ta çocuk sayısında artışların yaşanmasına sebep oluyor. İl genelinde 10 bin 800 ailenin müracaat ettiği ve 32 bin çocuğun faydalandırıldığı proje sebebiyle Muş’ta birkaç yıl içinde önemli bir nüfus artışının yaşanması beklenirken, bugüne kadar sadece il merkezinde 4 trilyon lira annelere ödeme yapıldığı bildirildi.

Muş merkeze bağlı Mercimekkale Köyü Muhtarı Atik Güler, SRAP’ın uygulamaya konulmasından sonra köylerindeki çocuk sayısında yüzde 40 artış olduğunu söyleyerek, artık aile planlamasına dikkat edilmediğini kaydetti. Güler, "Allah devletten razı olsun. Bu uygulamanın iyi ve kötü yanları var. Sağlık, eğitim, hamilelik yardımları nedeniyle aileler artık ne aile planlaması nede doğum kontrolü yapıyor. 120 haneli köyümüzde bin 500 nüfustan 500’ü çocuk. Bu rakam, yardımlar sayesinde her geçen gün artacaktır" diye konuştu.

 

İHA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2005 Çarşamba 12:06:52
Güncelleme :24 Haziran 2005 Cuma 15:22:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?