4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

Soğuklar esnafı vurdu

Muş'un Varto ilçesinde etkili olan şiddetli soğuklar esnafı da vurdu.

Köylü vatandaşların soğuklar sebebiyle ilçeye gelmediklerini belirten esnaf, işlerinde büyük bir düşüş yaşandığını bu nedenle de çek ve senet ödemelerinde sıkıntı yaşadıklarını söylediler.


Muş'un Varto ilçesinde hava sıcaklılıklarının düşmesiyle etkili olan soğuklar yaşamı olumsuz yönde etkilemeye devam ederken köylü vatandaşların ilçeye gelmemesi, ticaretle uğraşan esnafları oldukça etkiledi. Soğuklar sebebiyle çarşı ve pazarın bomboş olduğunu söyleyen esnaflar, işlerindeki düşüşün fark edilir derecede olduğunu belirttiler.

Soğuk havaların ticareti büyük ölçüde etkilediğini belirten Sezgin Yonat adlı esnaf, işlerinde büyük bir düşüş olduğunu söyledi. Av bayiliği yaptığını, bu mevsimde işlerinin daha çok olması gerektiği halde köyde yaşayan vatandaşların ilçeye gelmediklerini belirten Yonat, "Kış mevsimi ile birlikte etkili olmaya başlayan soğuklar esnafları büyük ölçüde etkiledi. Son günlerde işlerde büyük bir düşüş olduğu görünüyor. Önceden yaşanan yoğunluktan şimdi eser yok. Hele kar yağdığı zaman çarşıda insan bulmak zor. Köyde oturan vatandaşlar yollar kapandığı zaman şehre gelemiyorlar. Yani kar ve soğuk esnafları da vurdu. Esnaf çek ve senetleri ödemekte güçlük çekmektedir. Soba yakan bir esnaf bu soğuk havalarda günde torbası 16 TL olan 25 kilodan fazla kömür yakıyor. Esnafın hali ortadadır. Nasıl vergisini ödeyecek, evine çoluk çocuğuna nasıl bakacak" dedi.


Varto Esnaf ve Sanatkarlar Odası Şube Başkanı Ural Tepeli ise, ilçeye soğuk nedeniyle vatandaşların gelmediğini, sadece kış aylarında esnafın bir pazartesi günlerinin yoğunlukta olduğunu söyledi. Hafta içinde çarşı merkezinde köylü vatandaşı bulmanın çok zor olduğunu anlatan Tepeli "İlçeye köylü gelmediği takdirde merkezde oturan da zaten acil durumlarda kendi ihtiyaçlarını karşılar.Özellikle soğuk havalarda yakacak sorunu had safhadadır. Krizle birlikte soğuk hava ve kış şartları esnafı vurdu. diyebiliriz. Gerçekten esnaf çek ve senet ödemelerinde sıkıntı yaşamaktadır" dedi

İha
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2009 Cumartesi 16:38:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?