5
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

Tarım-İş Sendikası toplantısı yapıldı

Türkiye Orman-Toprak su-Tarım ve Tarım Sanayi İşçileri Sendikası (Tarım-İş) Muş Şubesi'nin 15. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı.

Muş’un yanı sıra Hakkâri, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kars, Batman, Siirt, Ağrı, Van, Bitlis ve Bingöl illerindeki ilgili sendika üyelerinin bağlı olduğu Tarım-İş Sendikası Muş Şubesi'nin 15. Olağan Genel Kurulu, Dap otelde yapıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan Genel Kurula, CHP Milletvekili M. Şerif Ertuğrul, Belediye Başkanı Necmettin Dede, CHP İl Başkanı Burhan Çanga, DTP İl Başkanı Sıdık Genç ve Tarım İş Sendikası Genel Başkanı Bedrettin Kaykaç’ın yanı sıra genel merkez yöneticileri ile Çevre illerdeki sendika başkanları ve üyeleri katıldı. 

Toplantıda bir konuşma yapan Tarım İş sendikası Şube Başkanı Beşir Işık, bir önceki Genel Kuruldan bu yana geçen dört yılda dünyada ve ülkemizde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin bir değerlendirmesini yaparak, “Ortadoğu’da yaşanan kriz ve Irak’ın işgali ile neredeyse üç katına çıkan petrol fiyatları ve Ortadoğu ülkelerine yaptığımız ihracatın durma noktasına gelmesi ekonomimize büyük zararlar vermiştir. Bu ülkelere yapılan ihracatın en önemli kalemlerinin tarım ve hayvancılık ürünlerinden oluşması nedeniyle en fazla zarar gören kesim tarım sektörü olmuştur. Son yıllarda büyük gelişme gösteren tavuk eti ve yumurta üretimi körfez krizi ile birlikte çökme noktasına gelmiş ve çok sayıda firma sektörden çekilmiştir. Halen üretim yapan firmaların da çoğu yapancı sermayenin eline geçmiş onların sermaye desteği ile ayakta kalabilmiştir” dedi. 

Şube açısından önemli bir gelişme de, şubenin görev alanında meydana gelen değişmeler olduğunu belirten Şube başkanı Beşir Işık, “Şube görev alanımızda bulunan Muş, Bitlis, Van, Hakkâri, Ağrı ve Iğdır illerine ilaveten Genel Merkez Yönetim Kurulumuzun 17–01–2006 tarih ve 353 sayılı kararı ile; Bingöl, Batman, Siirt, Şırnak, Kars ve Ardahan İlleri ve ilçelerindeki işyerleri de şubemize bağlanarak şubemiz görev alanı genişletilmiştir. 26 Ekim 2002 tarihinde yapılan 14. Olağan Genel Kurulumuzda görevi devraldığımızda, şubemiz görev alanında ki, en önemli sorun koruma malzemelerinin alımında memurlara yapılacak Giyecek yardımı yönetmenliğinde belirtilen miktarın esas alınması idi. Yıllardır uygulanan, bu yanlışlığın düzeltilmesi için Genel Merkez ve Genel müdürlük nezdinde gerekli çalışmalar yapılmış ve temsilci arkadaşlarımızın da, katkısı ile bu sorun çözülmüştür. Bir başka sorun da, vergi kesintileri ile ilgili idi. Üyelerimiz yasa gereği çalıştıktan sonra ücret aldıklarından 15 Ocak ile 15 Aralık arasındaki maaşlarından bir önceki yılın vergi dilimine göre, yani %25 vergi kesiliyordu. Bu yanlışlığı görerek derhal müdahale ettik ve ücretlerinden yeni vergi dilimine göre yani %15 üzerinden vergi kesilmesini sağladık. Bazı işyerlerinde bayram ve Pazar günleri yapılan çalışmaların karşılığında, üyelerimize çalıştıkları gün kadar izin kullandırılıyordu. Kesinlikle, bu çalışmalara karşılık ücret ödenmiyordu. Şube yönetim kurulu üyelerimiz ve işyeri sendika temsilcilerimizin yoğun çabaları sonucu bu problemde çözülmüş ve üyelerimizin bayram ve Pazar çalışmalarının karşılığının ücret olarak ödenmesi sağlanmıştır” şeklinde konuştu. 

Dap otelde yapılan Tarım İş sendikası 15. Genel Kurulunda konuşan CHP Muş Milletvekili M. Şerif Ertuğrul, “Bu bir sendika seçimidir. Burada siyaset yapma gibi bir şansımız olmamak kaydıyla affınıza sığınarak, mensubu olmaktan onur duyduğum Cumhuriyet Halk Partisi ayrıca onurlu kitle partisidir. Cumhuriyet Halk Partisinin siyasetin de insan vardır. İnsanın rengi, şekli, eklik kimliği, mezhebi bizi ilgilendirmiyor. Bizim için insanın kendisi vardır. Cumhuriyet Halk Partisi bu düşüncelerle sanayi toplumuna dönüşümün başlangıç aşamasında emekçilere her türlü sevgide bulunma hakkını tanımıştır. Cumhuriyet Halk partisi örgütlü toplumun öncülüğünü yapmıştır. Ama ne yazık bu güne kadar emekçilerin halkları gasp edilmiştir. Eğer Allah Nasip ederse Cumhuriyet Halk Partisi İktidara gelirse emekçilerin gasp edilen haklarını tekrar iade edecektir. Bu emeğin karşılığıdır. Emeğin karşılığını mutlaka almak lazım” dedi. 

Kurulda bir konuşma yapan Belediye Başkanı Necmettin Dede, kalkınmada sonuncu olan ilimizde böyle bir toplantının gerçekleşmesinde büyük onur duyduğunu belirterek, “Belediye başkanı olarak şehrimizde bulunduğum müddetçe emekçilerimizin emrindeyim. Değerli vatandaşlarımızın emeğinin gerçekleşmesi ve Türkiye’nin kalkınması konusunda atılan her adım, demokrasinin temel taşları bizim için hayırlı ve uğurludur. Biz ülkemizi seviyoruz. Bunun yanında inanıyorum ki, bu kongrenin Muş’ta olması ki, kalkınmada sonuncu vilayetiz, sadece büyük çabalarımızla el ele verip biz kendi varlığımızla vilayetimizi geliştireceğiz” diye konuştu. 

Genel kurulda divan başkanlığına getirilen Tarım-İş Sendikası Genel Başkanı Bedrettin Kaykaç, delegelere hitaben bir konuşma yaptı. Konuşmasında hükümetin ekonomi, sosyal güvenlik ve özelleştirme politikalarını eleştiren Genel Başkan Bedrettin Kaykaç, bazı çevreler tarafından gündeme getirilen bölgesel asgari ücret uygulamasına hükümetin de sıcak baktığını ileri sürerek, böyle bir uygulamanın kabul edilemeyeceğini söyledi. 

Genel kurulda daha sonra misafir sendika başkanları ve delegeler konuşma yaptı. Konuşmaların ardından okunan Genel kurul, Tarım-İş Sendikası Genel Başkanı Bedrettin Kaykaç'ın konuşmasının ardından, şube faaliyet raporu, delegeler tarafından ibra edildi. 

Genel kurul sonunda yapılan seçimde oy kullanan 93 delegenin oyunu alan Başkan Beşir Işık, yeniden şube başkanlığı görevine getirilirken Ali Güler şube sekreterliğine, Eşref Özden şube mali sekreterliğine, Ahmet Kocaman şube teşkilatlandırma sekreterliğine, Yunus balo ise şube eğitim ve araştırma sekreterliğine seçildi.
Emrullah Özbey - Kenthaber / Muş
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2006 Perşembe 10:41:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?