3
Mayıs
2024
Cuma
MUŞ

Toy Kuşu korumaya alındı

Muş Alparslan Tarım İşletmesi Müdürlüğü (TİGEM) arazilerinde bulunan yaralı toy kuşu koruma altında alındı.
Muş Ovası'nda bulunun TİGEM arazilerde sıkça görülen ve nesli tükenmekte olan yaralı toy kuşu özel güvenlik görevlileri tarafından bulundu. Kanadından silahla vurulmuş olan toy kuşu yakalanarak müdürlük binasına getirip koruma altına alındı.

TİGEM arazilerinde incelemelerde bulunan Vali Erdoğan Bektaş yaralı toy kuşu hakkında ilgililerden bilgiler aldı. Toy kuşlarının neslinin tükendiğini hatırlatan Vali Bektaş, kesinlikle bu hayvanların avlanmaması gerektiğini kaydetti. Toy kuşlarının avlanmasının insanın aklına bile gelmemesi gerektiğini söyleyen Bektaş; "Muş Ovası'nda sınırlı toy kuşu bulunmaktadır. Ancak şu anda bir tanesi kanadından yaralanmış bir şekilde bulundu. Muhtemelen vurulmuştur. Yaralı toy kuşu TİGEM tarafından koruma altına alınmıştır. Bizim en değerli varlıklarımız olan bu kuşları kurumalı, gözümüz gibi bakmalıyız. Yani toy kuşu avlanmamalı, toy kuşunu avlamak insanın aklanı bile gelmemeli. Gerçekten çok üzücü bir durum ama yapılacak bir şey yok. Tabi avcılar tarafından vurulduğuna emin değiliz. Belki kanadı bir yere çarpmış yaralanmıştır, onu da bilmiyoruz. Ama şimdi tedavisi yapıldı fakat kanadı kesitli, bir daha uçma şansı yok. Bundan sonra Çevre Orman Müdürlüğü'ne teslim edilecek" dedi.


Öte yandan Türkiye'de yaklaşık olarak 500 tane toy kuşunun bulunduğu ve bu kuşların yarısından fazlasının Muş Ovası'nda yaşadığı bildirildi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 16:33:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?