3
Mayıs
2024
Cuma
MUŞ

Tuz üretimi sezonu başladı

AKTUZLA'DA TUZ ÜRETİMİ SEZONU BAŞLADI

Muş'un Malazgirt ilçesine bağlı Aktuzla köyündeki tesiste tuz üretim sezonu törenle başladı.

Malazgirt'e 35 kilometre mesafede bulunan ve 2001 yılında Tekel Yaprak Tütün İşletmesi'nden devralınan Aktuzla Tuz İşletmesi'nin sezon açılışına, Vali Erdoğan Bektaş, Malazgirt Kaymakamı Mehmet Boztepe, Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şihmus Sinecem, işletme yetkilileri ve vatandaşlar katıldı. Tesiste incelemelerde bulunan Vali Erdoğan Bektaş, çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Önümüzdeki yıl açılması planlanan fabrikayla ilgili Vali Bektaş'a bilgi veren İşletme Müdürü Mustafa Şeyhmus Erbaysal, fabrikanın tamamlanmasıyla iyotlu tuz üretimine başlayacaklarını kaydetti.

Yıllık yaklaşık 10 bin ton tuz ürettiklerini söyleyen Mustafa Şehmus Erbaysal, yeni projelerle üretimi yüzde 30 arttırmayı planladıklarını belirtti. Bölgede guatr konusunda ciddi sağlık problemlerinin olduğunu dile getiren Erbaysal, iyotlu tuz üretip bu hastalığın önüne geçmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, "Havaların iyi gitmesi halinde bu sene hedeflerimizin ilk basamağını tutturmayı planlıyoruz. Daha sonra da yeni girişimlerimiz olacak. Paketli tuz üretmeyi planlıyoruz. Bölgede özellikle guatr konusunda çok ciddi sağlık problemleri var. İyotlu tuz kullanarak bunun önüne geçmek istiyoruz. Ayrıca sondaj çalışmalarımız olacak bu sene. Bu yolla da hem üretimimizi mevsimsel koşullara bağlı olmaktan çıkartmayı ve hem de üretim kapasitemizi arttırmayı hedefliyoruz. Yılda 12 bin ton tuz üretimimiz var" dedi.

İşletme sahibi Mehmet Gökçe de, "Değişkenlik göstermekle beraber 30 ila 60 yıl gerektiren bir istihdam söz konusu. Ham olarak üretilen tuzu sofralarda kullanılır hale getirmek için mutlak suretle onu rafine etmek, kurutmak ve fırınlamak istiyoruz. Bunun için de bölgede idarecilerimizin desteklerine ihtiyacımız var. Bize şu ana kadar uzattıkları şefkatli elleri için teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Aktuzla'da üretilen tuzun orijinal olduğunu ifade eden Vali Erdoğan Bektaş ise; "Arkadaşlarımız vaktiyle burayı satın almışlar ve eski klasik usulle buradaki tavlalarda suyu buharlaştırarak tuz elde etmeye devam ediyorlar. Bu sene işletme mantığını biraz daha teknolojiye uydurmak için çalışıyorlar. Fabrika inşaatına başladılar ve bu tuzun içersine iyot katarak biraz daha tüketime uygun hale getirmeye çalışıyorlar. Burası ülkemizin her köşesi gibi gizli potansiyeller taşıyor. Tuz bile burada bir büyük potansiyeldir. Oturup tasarıları veya projeleri masaya yatırdığınızda nasıl bir gelecek ve açıklık ile zenginlik vaat ettiğini görüyorsunuz. Yeter ki yatırımlar yapılmasın, yeter ki gereği yapılsın, yeter ki omuz omuza durulsun, yeter ki bu işin hakkı verilsin. Gündemimizde ihracatlar, ithalatlar dolarlar, dövizler daha fazla bir sürü şey girmiş olacak. Biz bunun için gayret ediyoruz. Umarımız hem arkadaşlarımıza kazanç ve bereket getirir. Umarım yöremize istihdam sağlar. Yöremize kazanç getirir. Bölgemizin refahına katkı sağlar" şeklinde konuştu.

AKTUZLA'DA TUZ ÜRETİMİ SEZONU BAŞLADI
AKTUZLA'DA TUZ ÜRETİMİ SEZONU BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2010 Salı 14:33:04
Güncelleme :15 Haziran 2010 Salı 18:00:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yavuz Yağcı IP: 212.175.227.xxx Tarih : 25.06.2010 09:55:12

İnşallah ben ordayken planlama proje ve ihalesini yapıp başlattığım bitme aşamasına gelen Malazgirt/Aktuzla Beton direkli enerji nakil hattı tesisi bitmiştir. Bu işletmenin sahibi bana gelip bıktık elektrik kesintisinden yardım edin demişti. Yatırım yatırım yatırım. Muş'da potansiyel var. Nüfüs ve sulanabilir tarım arazisi çok ve bu en büyük zenginlik. Siyasileri bekleme ey Muş'lu. Çünkü sen en iyisini bilirsin...