3
Mayıs
2024
Cuma
MUŞ

Üretim rekoru bekleniyor

MUŞ ŞEKER FABRİKASI'NDA ÜRETİM REKORU BEKLENİYOR

Muş Şeker Fabrikası'nda bu yıl tarihi üretim rekoru bekleniyor. Geçen yıl yaklaşık 40 bin ton şeker üretilen fabrikada, bu yıl 45 bin ton civarında şeker üretilmesi hedefleniyor.

29. kampanya döneminin devam ettiği Şeker Fabrikası'nda üretim çalışmaları da sürüyor. Fabrikayı basın mensuplarına gezdiren Şeker İş Sendikası Muş Şube Başkanı Fikret Sancar, üretimin hijyenik ortamda yapıldığını belirtti. Pancar alımından şeker üretimine kadar tüm detayları basın mensuplarına anlatan Fikret Sancar, kampanya döneminde bine yakın çalışanın fabrikada görev yaptığını ifade etti. En büyük sıkıntılarının kalifiye eleman yetersizliği olduğunu dile getiren Fikret Sancar, taşeron firmaların

çalıştırdığı personelin ise sürekli değişebildiğini ve bunun çalışmaları olumsuz etkilediğini vurguladı.

Açıklamasında çiftçilere de seslenen Sancar, pancar teslimatında getirilen toprağın hem çevreyi kirlettiğini hem de tesislerde arızalara da neden olduğunu kaydetti. Çamurun şekerin kalitesini de düşürdüğünü belirten Sancar; "Bizim çiftçilerimizden ricamız fabrikamıza gelen pancarın temiz olmasını istiyoruz. Pancar temiz olunca verimi, şeker kalitesini arttırır. Pancarla birlikte gelen çamur çevre kirliliğine sebep olmakta. Ayrıca gelen topraklar tarlalardaki en verimli kısmıdır. Topraktaki 10-15

santimetrelik kısmı en verimli olanıdır. Bu da fabrikaya getirildiği zaman fabrika tesislerinde arızalara neden olabilmekte. Mümkün olduğu kadar şeker fabrikasını bizden sonraki nesillere nasıl teslim edebileceğimizin hesabını yapmalıyız. Fabrikamız bölgeye lazım olan ve devam etmesi gereken bir fabrikadır" dedi.

Özelleştirmeye karşı olduklarını söyleyen Şeker İş Sendikası Muş Şube Başkanı Fikret Sancar, özelleştirme yapılacağına tatlandırıcıların yasaklanması gerektiğini sözlerine ekleyerek şöyle konuştu:

"Ülkenin şeker ihtiyacı maalesef tatlandırıcılarla karşılanmakta. 407 bin ton tatlandırıcı üretiliyor, bu da şeker sanayinin sonu demektir. Çünkü dış ülkelerde baktığımızda tatlandırıcılar, nişasta bazlı şekerler kanserojen olduğu için yasaklandı. Ülkemizde yüzde 10'luk kısmına müsaade ediliyordu. Bakanlar Kurulu kararıyla bu rakam yüzde 15'e çıkarıldı. 407 bin ton tatlandırıcının karşılığı 3 milyon ton şeker pancarıdır. Bu da doğudaki fabrikalarının pancar kapasitesinin 2 katıdır. 3 milyon ton pancarın

genel anlamda bölgeye kazandırdığı katma değeri hesaplamak lazım. bizim insanımızın kazanacağı miktarı tatlandırıcı üreten firmaların kazanmasına müsaade edilmesini mantıklı görmemekteyiz. Biz bölge insanı ve sendika olarak buna karşıyız. Amacımız şeker sanayinin yaşatılması."

Üretim çalışmalarıyla ilgili makamında gazetecilere açıklamalarda bulunan Şeker Fabrikası Müdürü Ramazan Aytekin ise; "24 Eylül 2010 tarihinde pancar alımına başladık ve 1 Ekim 2010 tarihinde üretime başladık. Fabrikamızın kapasitesi günlük 3 bin 600 ton olarak belirlenmiştir. Bu sene 310 bin tonun üzerinde pancar işleyeceğiz ve yaklaşık 45 bin ton beyaz şeker, 12 bin ton melas, 120 bin ton da yaş küspe üretmeyi hedefliyoruz. Bu sene biyolojik arıtım tesisimizi de devreye sokacağız. Bununla birlikte

fabrikamız çevreyi daha az kirleten biz sanayi kuruluşu haline gelecek. Yakıt olarak yüzde kükürt oranı düşük fueloil kullanıyoruz" dedi.

Başarılı bir kampanya dönemi geçirdiklerini dile getiren Aytekin; "Türkiye'de bu sene en kaliteli şeker üreten birkaç fabrikadan birisiyiz. Bizden şeker alan esnaflar da memnuniyetlerini belirtiyorlar. Çalışanlarımız özverili bir şekilde çalışıyorlar. Geçen seneden elimizde acil ihtiyaçlar için 3 bin ton civarında şekerimiz var. Diğer kısmını vadeli bir şekilde sattık" diye konuştu.

MUŞ ŞEKER FABRİKASI'NDA ÜRETİM REKORU BEKLENİYOR
MUŞ ŞEKER FABRİKASI'NDA ÜRETİM REKORU BEKLENİYOR
MUŞ ŞEKER FABRİKASI'NDA ÜRETİM REKORU BEKLENİYOR
MUŞ ŞEKER FABRİKASI'NDA ÜRETİM REKORU BEKLENİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2010 Çarşamba 15:34:02
Güncelleme :27 Ekim 2010 Çarşamba 19:09:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?