4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUŞ

Varto'da kuduz karantinası

Muş'un Varto ilçesine bağlı Teknedüzü köyünde bir kurdun parçaladığı koyunun leşini yiyen bir köpekte kuduz tespit edilmesi üzerine bölgedeki köyleri de kapsayan karantina kararı alındı.

Ölen köpekte kuduz mikrobunun bulaştığından şüphelenen köylülerin Varto İlçe Tarım Müdürlüğü'ne müracaatının ardından olay yerinde bulunan koyun leşinden ve köpekten alınan örneklerde kuduz tespit edildi.

Kuduz tespit edilmesinin ardından kurdun parçaladığı koyun leşi ile şüpheli görüldükleri için itlaf edilen köpeklerin leşleri boş bir alana kireçlenip gömüldü. İlçe Tarım Müdürlüğü'nce köyde bulunan diğer köpeklerle kedileri aşılandı.

Ayrıca karantina altına alınan köyün girişine İlçe Tarım Müdürlüğünce 'Bu köy kuduz hastalığı nedeniyle karantina altına alınmıştır' yazılı pankart asıldı. Büyük baş ve küçükbaş hayvanların satışının yasaklandığı köyün 6 ay boyunca köy karantina altında tutulacağı belirtildi. Başka hayvanların da kuduzu olabileceği ve çevreye zarar vereceği ihtimali ile köydeki vatandaşlar hastalık belirtileri hakkında bilgilendirildi.

Varto İlçe Tarım Müdürü Fuat Ay, köyde yaşanan kuduz vakasının ardından harekete geçtiklerini ve köylülerin korkmaması gerektiğini belirterek "Meydana gelen olay sonrasında Muş'taki laboratuara gönderilen leş örnekleri üzerinde yapılan incelemede, koyunun ve köpeğin kuduz olduğu anlaşıldı. Bunun arkasından köy hemen karantina altına alındı. Köye giriş çıkışlar kontrollü olarak yapılıyor. Köydeki tüm kedi ve köpeklere kuduz aşısı yapılmaya başlandı. Ayrıca köydeki hayvanların dışarıya çıkartılması veya başka yerlerden köye giriş yapılmasına 6 ay süreyle izin verilmeyecek" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2009 Pazartesi 17:03:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?