3
Mayıs
2024
Cuma
MUŞ

Yaylalar şenlendi

MUŞ'TAKİ YAYLALAR ŞENLENDİ

Muş'ta hayvancılık yaparak geçimini sağlayan vatandaşlar, yaz aylarına girilmesi ile birlikte yaylalara çıkmaya başladı.

Muş'ta havaların ısınmaya başlaması ile birlikte hayvancılık yapan vatandaşlar, hayvanlarını serin bölgelerde tutmak ve otlatmak için yaylalara çıkardılar. Kozma, Elmabulak, Kosor, Sürügüden, Yukarısızma ve Şerafettin bölgesindeki yaylaların serbest olmasının ardından yaylaları doldurdular. Hayvan sahiplerinin yaklaşık 3 ay süre ile yaylalarda kalacakları belirtildi.

Her yıl mayıs sonu ve haziran başında koyunlarını otlatmak için yaylalara çıktıklarını söyleyen Yücetepe Köy Muhtarı Hüseyin Güntay, yaylaların verimli ve hayvancılık için elverişli olduğunu belirterek, "Her yıl olduğu gibi bu yıl da koyunlarımızı yaylalara çıkarmak için yaylalara yerleştik. Yaz mevsiminde çok sıcak olduğu için hayvanlarımızı köyümüze ait yaylaya çıkıyoruz. Köyümüzde 200 hane var. Dar bir mera alanı olduğu için hayvanlarımızı sıcaktan korunmak ve hastalığa karşı önlem almak için yaylaya

çıkıyoruz. Yaklaşık 3 ay süre ile yaylada kaldıktan sonra ekili alanlar açılır açılmaz tekrar köyümüze dönüyoruz. 2000 yılından başlayarak güvenlik nedeniyle 10 yıl gibi uzun süre yaylalarımıza çıkamıyorduk. Ondan önce köyümüzde yaklaşık 20 bin küçükbaş hayvan vardı. Yaylalar güvenlik sebebiyle uzun süre yasaklanınca, hayvanlarımızın büyük bir bölümü telef oldu ve hayvan sayımız 20 binden 5 bine düştü. Şu anda güvenlik sorunu yok ve her yıl olduğu gibi bu yıl da yaylaya çıktık ve yaklaşık 3 ay kaldıktan sonra tekrar köyümüze döneceğiz" dedi.

Mehmet Selim Güntay isimli hayvan sahibi de; "Bu yıl köyün büyük bir bölümüyle birlikte yaylaya çıktık. Yayla serin olduğu için hayvanlarımızla birlikte yaylaya çıkıp birkaç ay sonra köye dönüyoruz. Yayla havası hem hayvanlar için hem de insanlar için çok sağlıklıdır. Yayla havası serindir. Yani yaylada aradığınız her şeyi bulabilirsiniz" dedi.

Muş'taki yaylaların büyük bölümünün açık olduğunu belirten Tarım Müdürü Murat Yıldız ise; "Sadece birkaç tane yaylamız güvenlik gerekçesiyle kapalı durumda. O yaylalar da ilimizin en uzak noktasında. Yani açılsa bile hayvancılarımız oraya itibar etmez. Ayrıca ilimizdeki hayvancıların daha iyi faydalanması için yaylalarımıza başka illerden hayvancıları almıyoruz. Çünkü bizim yaylalarımız sadece bize yeterli gelir. Başkası gelip bizim yaylalarımızı kullanırsa ilimizdeki hayvancılar sıkıntı yaşar. Bu konuda kolluk kuvvetleriyle birlikte yaylaları takip ediyoruz" diye konuştu.

MUŞ'TAKİ YAYLALAR ŞENLENDİ
MUŞ'TAKİ YAYLALAR ŞENLENDİ
MUŞ'TAKİ YAYLALAR ŞENLENDİ
İHA
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2010 Perşembe 10:39:02
Güncelleme :3 Haziran 2010 Perşembe 10:48:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?