3
Mayıs
2024
Cuma
MUŞ

Yeni teşvik paketine eleştiri

Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şihmus Sinecem, yeni teşvik paketinin Muş'a katkı sağlamayacağını savundu.


MTSO Başkanı Şihmus Sinecem, makamında yaptığı açıklamada teşvik paketini eleştirdi. Sinecem, Muş'un yer aldığı 4. grupta yer alan vilayetlerin konumları ile Muş'un konumu arasında büyük bir fark olduğunu ifade etti. Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasına göre ülkeyi 4 bölgeye ayıran hükümetin Muş ve Muş gibi kalkınmada geri kalmış vilayetler için 5. bölgeyi oluşturması gerektiğini belirten MTSO Başkanı Sinecem, Trabzon, Sinop, Kastamonu, Elazığ, Malatya gibi vilayetlerle Muş'un aynı kategoride yer aldığını ve bu teşvikin Muş'a fayda getirmeyeceğine inandıklarını söyledi.


Muş'un sanayileşmesi için altyapısının ve teşviklerinin yeterli olması gerektiğini her fırsatta ifade ettiğini kaydeden Sinecem, "Biliyorsunuz ki diğer bölgelerin altyapısı olması, bölgelerinin daha fazla gelişmesine sebep olmuştur. Gelişen bu bölgeler birer çekim merkezi haline gelip ilimizin sermayesini ve kalifiye elemanlarını kendine çekmiştir. Bu durum bir nevi beyin göçünün yaşanmasına ortam hazırlamıştır. Bu nedenle iller arasında milli gelir dağılımı açısından farklılıklar olmuştur.

Bu farklar giderilmeden ilimizin sanayileşmesi ve kalkınması mümkün değildir. Bölgemizin kalkınması için bazı hizmetlerin olması şarttır ve bu hizmetlerin en önemlilerinden biri de altyapı hizmetleridir. Belediye Başkanımız Necmettin Dede bu altyapı hizmetlerini 200 bin nüfusa hitap edecek şekilde düzenlemek amacıyla Alman Kalkınma Bankası destekli atık su, arıtma tesisi, kanalizasyon ve içme suyu projelerine imza atmıştır. Bu projenin kısa zamanda uygulanmaya konulmasıyla altyapı hizmetlerinin yanı sıra sağlık, eğitim ve kültür alanlarında mevcut bulunan sorunlar da hızla çözülmeye devam edecektir" diye konuştu.

"BARAJ TEMELİ EN KISA ZAMANDA ATILMALI"
Sinecem, "Bölgemizin ekonomik kalkınması için teşvik sistemi politikaları da uygulanmıştır. Bölgesel kalkınma tedbirleri içinde devlet yardımının yanı sıra mahalli ve bölgesel teşviklerin de olması gerekir. Teşviklerin sadece üretici firmaya yönelik olması doğru bir yaklaşım değildir. Teşvikler tüm bölge halkını kapsayacak şekilde uygulanmalı ve özellikle tarım ve hayvancılığa yönelik olmalıdır.

Bölge kalkınmasında öncelikli olan tarım ve hayvancılık sektörlerinin geliştirilmesi için ise mevcut su kaynaklarımızın en verimli şekilde değerlendirilmesi gerekir. Bu doğrultuda sulama amaçlı kullanılmak üzere baraj ve gölet yapımı önem arz eder. Dolayısıyla Alparslan II Barajı'nın temelinin en kısa zamanda atılması, Doğu Anadolu Bölgesi'nde tarım ve hayvancılığın gelişmesi adına önemli bir adım olacaktır" dedi.


Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem, "İlimizin ve bölgemizin bir diğer önemli adımı da boşalan köylere dönüş için teşvikler sağlanması olacaktır. Bu köylere konut ve hayvan barınağı yapılması köylüyü bölgeye yeniden kazandıracaktır. Bu doğrultuda ilimiz pilot bölge olmaya da adaydır. Hepimizin bildiği üzere artık AB projeleri sayesinde çeşitli yatırımların önü açılmaktadır. Bu sayede çeşitli alanlarda yatırım yapılmasını arzu eden insanlarımız AB projelerinden yararlanmaktadır.

Muş gibi ekonomik açıdan kalkınmakta olan iller için bu projeler önemli birer fırsat haline gelmektedir. AB projelerinin ilimizde azami ölçüde değerlendirilmesi, ilimizin kalkınması adına son derece önemlidir. Bu günlerde devletimizin de bir teşvik yasası çıkararak bölgemize ve aynı zamanda ilimize büyük avantajlar sağlaması ümit edilmektedir.

Ancak çıkarılan bu yeni teşvikle Doğu ve Güney Doğu illerinin Karadeniz'in önemli kentlerinden Trabzon gibi bir liman kenti ile aynı bölge içerisinde yer alması ve daha da önemlisi İstanbul'a üç dört saatlik mesafede bulunan Sinop, Kastamonu ve Çankırı illerinin 4. bölge içinde yer alması teşvikin bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kalkmasına engel olacaktır. Bir önceki teşvik yasasında Düzce ile aynı kategoride yer alan Muş'a yatırımların gelmediği tecrübe edilmiştir. Bu tecrübeye dayanarak şunu söylemek istiyoruz. 4. bölge illerinden sadece Sinop, Kastamonu, Çankırı illeri teşvikten faydalanacak ve bölgemize gelmesi gereken yatırımlar bu 3 ilde yoğunlaşacaktır.


Doğu illeri olarak coğrafik konumu ve iklim şartları gibi önemli unsurlar bu teşvikte göz ardı edilmiş ve bu açıdan daha avantajlı olan iller ile aynı bölgede yer almışızdır. Çıkacak olan bu teşvikin bu nedenlerden dolayı ilimize ve bölgemize kesinlikle katkı sağlayacağına inanmamaktayız. Bu nedenle Muş, Bitlis, Hakkari, Van, Ağrı, Iğdır, Kars gibi gelişmişlik düzeyi son sıralarda olan iller, oluşturulması gereken 5. bölgenin içine alınmalıdır" şeklinde konuştu.
 

İha
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2009 Salı 15:45:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yasin Yancıoğlu IP: 212.175.227.xxx Tarih : 12.06.2009 09:46:36

Muş'a sanayileşme için yatırımlar verilmesi rüşvetin adam kayırmanın yalanın ölü yatırımın yolunu açar. Kışın -35 derece soğuğun olduğu karın 6 ay kalkmadığı ve enerjinin bu kadar pahalı olduğu yerde sanayi manayi olmaz. Olmuyor da. Özel sektör de kısıtlı sermayesi pazarlara uzaklığı makina techizat parkına uzaklığı nedeniyle oraya yatırım matırım yapmaz. Vekil ve bakan olmadan önce Zafer Çağlayan bizzat kendinin de yatırım yapmayacağını söylemiştir. Kulaklarımla şahidim. Mantıklıdır bu. Bu ülkenin insanı daha çok bekler özel sektör yatırımı ile kalkınmayı. Örnek çözüm: Trakyada çok sayıda kurulduğu için kapalı atıl duran ayçiçeği yağı fabrikalarının 3-4 tanesini devlet satın alıp söküp getirip Muş'a Malazgirte Bulanığa kursun işletsin. Tarım ve ona dayalı küçük sanayi gelişir işsizlik azalır. Bu fabrikalar zarar eder mi? ederse etsin. devlet ne için var? Çalışan insanın kendine saygısı artar ama sadaka zihniyetini toplumuna reva gören idareler bunu yapmaz bu durumu kendine normal gören gören halka da kimse saygı duymaz.. Muşu ve devletle ilişkisi olmamış Muşluyu seviyorum...