3
Mayıs
2024
Cuma
MUŞ

Yol hasreti sona erdi

Muş'un İnardı köyüne bağlı Altıkardeş mezrasında kurulduğu yıldan beri yaşanan yol sıkıntısı tarihe karıştı.

Merkeze 80 kilometre uzaklıkta, 15 hane ve 100 nüfuslu Altıkardeş mezrasında katırla yolculuk çilesi tarihe karıştı.

78 yıl önce kurulan mezraya 10,5 kilometre yeni yol yapıldı. Yapılan yolda incelemelerde bulunan Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Edip Budan, köylülerin duasının kendileri için yeterli olduğunu söyledi.

Köylülerin daha önce yaya veya hayvan sırtında ulaşımlarını sağladığını söyleyen Ali Edip Budan, yapılan çalışmalarla mezra içerisine kadar yolu tamamladıklarını söyledi. Çağdışı görüntünün tarihe karıştığını ve vatandaşların ulaşımlarını araçla yapabileceklerini ifade eden Budan; "Burada yaklaşık 15 hane ve 100 nüfusun bulunduğu bir yerleşim yeri mevcut. Fakat bugüne kadar gerek erzakları, gerekse de kendi ulaşımları hem yaya olarak hem de hayvan vasıtasıyla yapmaktaydılar. Bugün mezranın içerisine kadar araçla geldik, kendileri de artık araçla ulaşımlarını sağlayacaklar. Bundan sonra yaz mevsiminde arabayla ihtiyaçlarını temin edip evlerinin önüne kadar gelebilecekler. Burada yaklaşık 10,5 kilometre yeni yol açtık. Buradaki vatandaşlarımızın bizlere yapmış olduğu ve devletimize yapacakları dualar bizim için en büyük hediye. Yolları da artık kazasız belasız güzel bir şekilde kullanmalarını diliyorum" dedi.

Kıymet Kandemir isimli mezra sakini ise, sabah uyandığında araçları gördüğünü ve o anki mutluluğunu ifade edemediğini söyledi. Türkçe konuşamayan Kıymet Kandemir; "Allah devletimize zeval vermesin. Daha önce katır sırtında ulaşımımızı sağlıyorduk. Ama bu sabah uyandığımda araçları kapımın önünde gördüm. O an çok mutlu oldum. Çünkü yıllardır çektiğimiz ulaşım çilesi tarihe karıştı" dedi.
Kutbettin Kandemir ise, "Yıllardır katır sırtında İnardı köyüne kadar 4 saatte gidiyorduk, oradan da araçla Muş merkeze gidiyorduk. Yolculuk bizim için çile doluydu. Ama devlet bütün imkanlarını kullanarak bize yeni yol yaptı" dedi.

"SEVDA GELİN BABA EVİNE ARAÇLA GELEBİLECEK"

2002 yılında yapılan düğünle katır sırtında önce İnardı köyüne oradan da araçla Muş'a gelin gelen Sevda Olcay isimli genç bayan, yolun yapılmasından ötürü çok mutlu olduğunu söyledi. Düğününün olduğu gün çok büyük zorluklar çektiğini söyleyen Sevda Olcay; "2002 yılında düğünüm yapıldı. O gün 4 saat katır sırtında yolculuk yaparak İnardı köyüne ulaşmıştık. Gerçekten o gün çok büyük zorluk çekmiştik. Yer yer katırlardan inerek yolu yaya olarak kat etmiştik. Ama artık annemi ve babamı araçla ziyarete gelebileceğim" diye konuştu.

"BAŞBAKAN YOL İÇİN TALİMAT VERMİŞTİ"

Geçtiğimiz yıl mezra sakinlerinden Cuma Kandemir isimli vatandaşın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak mezradaki yol sorununu bildirmesi üzerine, Başbakan Erdoğan da Muş Valisi Erdoğan Bektaş'ı arayarak mezranın yol sorununu çözmesi konusunda talimat vermişti. Başbakanın talimatı üzerine başlatılan çalışmalar dün tamamlanarak ilk defa ulaşıma açıldı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2009 Çarşamba 13:40:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?