19
Mayıs
2024
Pazar
MUŞ

Yurttutan köyünün su çilesi bitti

Muş'un Varto ilçesinin Yurttutan köyünde yaşayan kadınlar ve genç kızlar içme suyu açılışı için köylerine gelen protokol üyelerini davul-zurna eşliğinde coşku ile karşıladılar.

Geçen yıl yaz tatilini geçirmek için köye gelen Fransız Emile Bingöl'ün de su çilesi, sona erdi.

Varto ilçesinde yıllardan beri içme suyu sıkıntısı yaşayan Esenler, Akçatepe, Erdoğan ve Derince köyleri ile Toklu mezrasının şebekeli içme suyu düzenlenen törenle hizmete açıldı. Grup içme suyu şebekesinin açılışı için Toklu mezrasında düzenlenen törene Muş Valisi Erdoğan Bektaş, Varto Kaymakamı Mehmet Yıldız, AK Parti Muş Milletvekilleri Medeni Yılmaz ve Seracettin Karayağız, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

25 kilometre mesafedeki Boyalı köyünde bulunan kaynaktan alınan su, 640 bin YTL harcama yapılarak yaklaşık 2 bin nüfusun kullanımına sunulurken, köylü kadınlar büyük bir sevinç yaşadılar. 50 hane ve 541 nüfuslu Toklu mezrasında düzenlenen içme suyu açılış törenine katılan protokol üyelerini davul-zurna eşliğinde karşılayan köylü kadınlar, yıllardan beri yaşadıkları çileden kurtulmanın mutluluğunu yaşadılar.
Düzenlenen törende konuşan Kaymakam Mehmet Yıldız, içme suyu sıkıntısı olan üç köy ve bir mezranın içme suyuna kavuşturulduğunu belirterek, özellikle Toklu mezrasındaki kadınların yıllardır büyük bir çile yaşadıklarını söyledi.

Boyalı köyündeki içme suyu kaynağındaki suyu 25 kilometre mesafeden susuz olan köylere taşıdıklarını ve beş ayrı içme suyu deposu kurduklarını söyleyen Yıldız, "Toklu mezramız su sıkıntısını en çok yaşayan yerleşim yerimiz olmuştur. Susuzluğun nasıl bir şey olduğunu en iyi buradaki kadınlarımız ve kızlarımız bilir. 21. yüzyılda yaklaşık 3 kilometre mesafeden varsa at ve eşek sırtında, yoksa kadınların, kızların, çocukların sırtında su taşımanın nasıl bir şey olduğunu en iyi bu mezrada yaşayan insanlarımız bilir. Kış mevsiminde soğuktan ötürü 3 kilometre ötedeki su kaynağına gidemeyip yemek pişirir gibi kazanlar kurup kar eriterek su ihtiyaçlarını karşılayan bu köylülerimizin su çilesi artık bitmiştir. Artık bu köyümüze Fransız gelinimizi de rahat rahat misafir edebilirsiniz" şeklinde konuştu.

Muş Valisi Erdoğan Bektaş da içme suyu sorunu yaşayan köylere getirilen içme suyu hizmeti getirerek büyük bir mutluluk yaşadıklarını söyledi. Bektaş, şöyle devam etti:

"Yıllardır içme suyu sorunu yaşayan köylülerimizin en önemli sorunları ortadan kaldırılmıştır. Eşek sırtında, omuzlarda veya kar eriterek su ihtiyacını gidermek gibi ilkel görüntüler artık bu köylerimizde yaşanmayacaktır."

FRANSIZ GELİN EMİLE BİNGÖL DE EŞEK SIRTINDA SU TAŞIMAYACAK

Fransa'da yaşayan Nurullah Bingöl ile evli olan ve geçen yıl yaz tatilini geçirmek için Toklu mezrasına gelen Emile Bingöl'ün de su çilesi getirilen şebekeli içme suyu ile sona ermiş oldu. Geçen yıl köylü kadınlarla birlikte eşek sırtında su taşıyan Fransız gelin Emile Bingöl, köylü kadınların yaşadığı çileyi dile getirmiş ve Fransa'da böyle bir manzaraya rastlanamayacağını söylemişti.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2008 Pazar 11:46:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?