4
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

Japon turistlerin Urartu yazısını öğrenme merakı

Van'da bekçiliğini yaptığı Çavuştepe Kalesi'nde Urartu dilini öğrenen Mehmet Kuşman, bölgeye gelen turistlere de Urartu dilini öğretmeye çalışıyor. 12 kişilik Japon grup, Kuşman'dan isimlerinin Urartuca yazılışını istedi.

Van'a gelen turistlerin tamamına yakını, şehir merkezinde 35 kilometre uzaklıktaki Çavuştepe Kalesi'ni ziyaret etmeden dönmüyor. Özel bir tur şirketi tarafında Van'a getirilen 12 kişilik Japon turist kalifesi, kaleyi gezdikten sonra dünyada Urartuca bilen 39 kişiden biri olan kale bekçisi Mehmet Kuşman'dan taş duvarlar üzerindeki yazıların tercümesini istedi.

Tercümanlar aracılığıyla yazılanları dinleyen Japonlar, Kuşman'da Urartu alfabesini ve isimlerinin Urartuca defterlerine yazılması için sıraya girdi. Bütün turistlere isimlerini Urartuca yazan Kuşman, kalede bekçilikten ziyade kültür elçiliği görevini üstlendiğini dile getirdi. Sık sık kaleye gelen turistlerin bu talebiyle karşılaştığını söyleyen Kuşman, Urartuca'yı öğretmekten zevk aldığını ifade etti.

Aynı ilginin yerli turistlerde de beklediği vurgulayan Kuşman, "Yerli turistlerden ziyade yabancı turistlerin bu talebiyle sık sık karşılaşıyorum. Birkaç saatliğine gelen yabancı turistler, isimlerini ve alfabeyi kendilerine yazmamı istiyor. Halk Eğitim Merkezi tarafında açılacak bir kursta severek gidip, gençlere Urartuca'yı öğretirim" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2005 Salı 17:22:04
Güncelleme :11 Ekim 2005 Salı 15:54:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?