1
Mayıs
2024
Çarşamba
VAN

Burhaneddin Toker


Burhaneddin TOKER   (1890-1951) 

Bilim adamı. İlk ve ortaöğrenimini değişik illerde yaptı. Yükseköğrenimini Şam Tıbbiyesi ve İstanbul Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Bir süre fakültenin İç Hastalıkları Kliniği’nde çalıştı. Sonraları fakülteye bağlı Kadırga Doğumevi’nde Dr.General Besim Ömer Açıkalın’ın asistanlığını yaptı. Kolera Mücadelesi Tabipliği görevi ile il il dolaştı. Mekke ve Mısır’da da görevini sürdürdü.

Balkan Savaşı’na Mısır Kızılay Ekibi’nin başında katıldı. 1913 sonlarında cerrahlık öğrenimi için Almanya’ya gitti. Önce Berlin’de, sonra Hamburg’da 6 yıl asistanlık yaptı. Dönüşünde Cerrahpaşa hastanesi operatörlüğüne atandı (1921). Fakültenin ilk Röntgen Enstitüsü’nü kurdu.

1933’teki üniversite reformunda I.Cerrahi Kliniği öğretim üyeliğine getirildi. 1931’de profesör, 1943’te ordinaryüs profesör oldu. Uluslar arası kongrelere katılan Toker’in Türkçe ve yabancı dillerde yayınlanmış 150’yi aşkın bildirisi yanında Akciğer Vereminin Cerrahi Tedavisi, İskelet hastalıkları, Kırık ve Çıkıklar, Akciğer Apseleri adlı yapıtları vardır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar