2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Naile Akıncı


Naile AKINCI   (1923- ) 

Ressam.Van’da doğdu. 1952 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü, Zeki Kocamemi Atölyesi`nden mezun oldu.Yurtdışında Bağdat, Viyana, Münih, Roma, Londra, Lefkoşa, Filadelfiya, New York, Amman, Barselona, Rabat ve Kazablanka`da düzenlenen Çağdaş Türk Resim Sanatı Sergilerine katıldı.

Bu meyanda, Kültür Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı kanalı ile seçilen yapıtlarıyla, yurtdışında düzenlenen 14 uluslararası sergide Türkiye`yi temsil etti. 1988 yılında 50. sanat yılı ve Türk resmine katkılarından dolayı “T.C. Kültür Bakanlığı Onur Ödülü” ile ödüllendirilen Akıncı`nın, önemli uluslararası ödülleri arasında; 1974 Uluslararası X.Clermont-Ferrand Çağdaş sanat Sergisi Uluslararası Büyük Ödülü, 1976 XI.Vichy Bienali Jüri Özel Ödülü, 1979 Uluslararası Charleroi Sergisi Kraliyet I. Mansiyonu, 1986 Milano Modigliani Kültür Merkezi XI. Uluslararası Trofeo Raffaello Sergisi 3.lük Ödülü zikredilebilir.

İstanbul , Ankara , İzmir , Şanlıurfa Devlet Resim ve Heykel Müzeleri, İzmir Selçuk Yaşar Müzesi, Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı, Japonya Kashiwazaki Türk Kültür Kasabası Müzesi, Bolu ve Çorum Devlet Güzel Sanatlar Galerileri ve Milli Kütüphane Resim Koleksiyonu`nda yapıtları yer almaktadır.Naile Akıncı, Türk Resmi`nde, özellikle geleneksel peyzaj anlayışının ötesinde çağdaş ve özgün tatlar içeren “Eyüp Çeşitlemeleri” ile tanınmaktadır.

Naile Akıncı 2005 yılında Evin Sanat Galerisi' nde düzenlenen 43. Kişisel resim sergisi nedeniyle, Ülkemizin en prestijli sanat ödülü olan SEDAT SİMAVİ ÖDÜLÜNÜ "görsel sanatlar " dalında kazınmıştır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar