2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Sinan Çetin


Sinan ÇETİN   (1953- ) 

Sinema yönetmeni. Hacettepe Üniversitesi Sanat tarihi Bölümü’nü bitirdi (1978).
1965’te resim, 1970’lerde fotoğraf üzerine çalıştı. 1973’te grafik ve karikatür üzerinde çalıştı ve bu çalışmalarını çeşitli yayın organlarında yayımladı. Fotoğraflarla ilgili olarak sekiz sergi açtı, fotoğraf kulübü olan AFSAD’ın başkanlığını yaptı.  

Sinemaya 1975 yılında Zeki Ökten’in çektiği “Hanzo” adlı filmde asistanlık yaparak başladı. Daha sonra Bilge Olgaç, Şerif Gören, Atıf Yılmaz’ın yanında bir süre asistanlık yaptı. 1977 yılında Hacettepe üniversitesi Sanat tarihi bölümünden mezun oldu. Aynı yıl “Baskın” ve ardından “Halı Türküsü” adlı belgeselleri yönetti.

1980 yılında ilk uzun metrajlı filmi “Bir Günün Hikayesi” isimli filmi yönetti ve bu film 1982 Antalya Film Festivalinde En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü. Sinan Çetin’in kendi filmlerini çektiği Plato filmcilik adlı bir şirketi var. 

“Propaganda” ile başlattığı devlet-birey ilişkisini sorguladığı filmlere “Komser Şekspir” filmi ile devam etti. Kadir İnanır, Müjde Ar, Okan Bayülgen, Pelin Batu, Özkan Uğur ve Gazanfer Özcan gibi dev bir kadroyu bir araya getiren "Komser Şekspir", Çetin’in yine "hakim devlet ideolojisine" sert eleştiriler fırlattığı, bir yandan da izleyicisine kah duygusal kah komik anlar yaşattığı bir yapıt oldu.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar