22
Mayıs
2024
Çarşamba
EDREMİT - VAN

TOBB, Edremit'ten hükümete seslendi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli sorunlarının başında ’bölgesel farklılığın’ geldiğini belirterek, devletin alt yapı çalışmalarını tamamlaması gerektiğini söyledi.

TOBB’un Doğu Anadolu Bölge Toplantısı, Van’ın Edremit İlçesi’nde bulunan Merit Şahmaran Otel’de yapıldı. Toplantı öncesinde, Van’ın 2003 yılı gelirler ve kurumlar vergisi rekortmenlerine ödülleri verildi.

8 ilden 14 oda ve borsa başkanının katıldığı ve oturum başkanlığını TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptığı toplantının basına açık bölümünde konuşan Van Ticaret Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ki tüccar ve iş adamının yatırım için hiçbir şey beklemediğini, sadece devletten önündeki engellerin kaldırılması talebini tekrarladı.

5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın kapsamının genişletilmesini de eleştiren Kandaşoğlu, "Van’da para, tüccar ve iş adamı, yatırım yapan, üreten insanlar var. Ancak önümüzde engeller var, bunların açılmasını istiyoruz ki bizler çalışalım. Kimse bize gelmesin, sadece bizim önümüzdeki engeller kaldırılsın. Bizim yıllardır söylediğimizi şimdi metropolde yaşayan insanlar söyleme başladı. Bizler birkaç yıl önce söylediğimiz zaman ’bunlar devlet hainidir, bölücülük yapıyorlar’ diye eleştirildik. Ama şimdi İTO Başkanı ’Doğu Anadolu Bölgesi’nin sorunları çözülmezse, işsizlik çözülmezse ben İstanbul’da ailemle rahat etmeyeceğim’ diyor. Bizim söylediğimiz de budur. Yasalar düzeltilip alt yapı tamamlansın. Buradaki tüccar, esnaf yatırım yapsın" dedi.

Van Ticaret Borsası Başkanı Feridun Irak ise, yaptığı konuşmada; İran’la yapılan sınır ticaretini eleştirdi. Irak "Ürün çeşitlerine bakıldığı zaman normal rejimle ithal edildiğinde sıfır gümrük, ama sınır ticareti ile o malı getirmek istediğinizde Sınır Ticaret Merkezi’nin (STM) almış olduğu bir komisyon vardır. Normal rejimle hiçbir masraf yokken, sınır ticareti ile getirildiğinde bir masraf çıkıyor. Bir diğer taraftan listeye bakıldığı zaman ithaline izin verilen kalemlerden biri Sivil Havacılıkta kullanılacak ürünler ve bunu il dışına çıkaramazsınız. Van’da sivil havacılıkla ilgili ürünler niçin getirilir kime satılır. İhraç edilecek listelerde uydu anteni var. İran’a uydu anten satamazsınız çünkü İran’da yasak. Yani Dış Ticaret Müsteşarlığı, oyun içinde oyun oynamaktadır" şeklinde konuştu.

Daha sonra basına kapalı yapılan toplantının sonunda gazetecilere açıklamalarda bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıda Türkiye’nin bölgesel ve genel sorunlarını ele aldıklarını söyledi. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli sorunu bölgesel farklılıkların giderilmesi olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

"Mevcut uygulanmakta olan Teşvik Yasası’nın yanlışlıklarını TOBB olarak biz de dile getirdik. Oda başkanları ile yapmış olduğumuz toplantıda bu da masaya yatırıldı. Toplantıda ayrıca, bölgenin alt yapısı başta olmak üzere diğer sorunlar da gündeme geldi. Zaten şu anda oda ve borsa başkanları devletten ne kredi, ne maddi hiçbir şeyin beklentisi içinde değiller. Biz iş adamları olarak isteğimiz iki nokta var. Birincisi devletin asli unsuru olarak alt yapıyı yapması, onun dışında da devletin asli görevlerine dönerek, kurumların ve kurulların hakim olduğu yeni bir düzenin kurulması talebimizdir. Biz, iş adamları olarak Türkiye’yi layık olduğu yere getireceğimiz inancı içindeyiz. Oda ve borsa başkanlarında aynı heyecanı gördüğüm için büyük mutlulukla Ankara’ya dönüyorum"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, daha sonra Van’da yerel olarak yayın yapan Van TV ve Doğu Radyo’nun 1. kuruluş yıl dönümüne katıldıktan sonra Van’a geldiği özel uçakla Ankara’ya döndü. TOBB Doğu Anadolu Bölge Toplantısı’na Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Kenan Malatyalı da katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2005 Perşembe 00:28:38
Güncelleme :7 Kasım 2005 Pazartesi 14:31:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?