30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Afyon sucuğunun özellikleri

Afyonkarahisar sucuğunun, besiye çekilen büyükbaş hayvanların, yöreye özgü haşhaş küspesiyle beslenmeleri ve içine manda etinin katılması sebebiyle ayrı bir lezzet taşıdığı bildirildi.

Dana, sığır, manda etleri ve yağlarının, çeşitli baharatlarla karıştırılarak doğal bağırsağa doldurulmasıyla hazırlanan Afyonkarahisar sucuğu, adını ve tadını Türkiye'nin yanı sıra dünyaya duyurmayı amaçlıyor. Meşhur Afyonkarahisar sucuğunun bugüne kavuşmasında, özellikle Afyonkarahisar'da yetiştirilen büyükbaş hayvanlar önem taşıyor. Besiye çekildiklerinde özellikle Afyonkarahisar'a özgü haşhaş küspesiyle beslenen hayvanlar, Afyonkarahisar'ın etine ve sucuğuna ayrı bir lezzet katıyor.

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İhsan Dumanlı, sucuk üretimi konusunda çıraklıktan itibaren titiz bir çalışma sonucu sucuk ustaları yetiştiğine dikkat çekti. Dumanlı, "Sucukta kullanılacak malzemenin seçilmesi, hazırlanması, yoğrulması, ince bir ustalık gerektirmektedir. Bir kişinin Afyonkarahisar sucuğunun üretim tekniğini kavrayabilmesi ve ehil usta olabilmesi için Afyonkarahisar'daki sucuk imalathanelerinde en az 5 yıl çalışması gerekir" dedi.

Sucukta manda etinin önemine dikkat çeken Dumanlı, "Dana ve sığır etinin yanında sucuğa lezzet ve damak tadı bırakmak için belli bir oranda manda eti karıştırılır. Manda etli karışım Afyonkarahisar sucuğunu benzerlerinden hem kalite hem de lezzet bakımından ayırt etmektedir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2006 Pazartesi 14:01:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?