30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Afyon'da Mermer Festivali

Afyonkarahisar Valisi Muzaffer Dilek, önümüzdeki dönemde Afyonkarahisar ve İscehisar'ın marka olacağını belirterek, "2003 yılında ihracat 80-100 milyon dolar civarındaydı. Şu andaki rakam 137 milyon dolardır" dedi. 

Afyonkarahisar'ın İscehisar İlçesi'nde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Mermer, Mozaik, El Sanatları, Makine, Araç ve Ekipmanları Festivali (MERFES) törenle başladı. Törende konuşan Türkiye Mermer, Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Metin Balıbey, doğaltaşın 2000'li yıllardan itibaren Türkiye madenciliğinin lokomotifi olduğunu kaydederek, "Bugün için ihracatımızın yüzde 50'si doğaltaş olarak gerçekleşmektedir. 

Doğaltaş sektörünün en önemli özelliği devlete yük olmadan kendisinin elini taşın altına koymasıdır. Ruhsatlandırma ve ihracatta sıkıntılarımız var. Çözüm için de sivil toplum örgütleri ve ihracatçılar birliği olarak uğraşıyoruz" dedi. 

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, dünyada mermer ve doğaltaş ticaretinin 10 milyar dolarlara ulaştığını belirterek, "Biz şu anda 1 milyar dolar civarında olan bir kısmı dünyaya ihraç ediyoruz. Türkiye'de tahminen 500 milyon dolar civarında iç piyasa var. Bu iç piyasayı daha da körüklemek gerekiyor. Ancak Çin'den gelen mallarla uzun vadede iç piyasada büyük zorluklar çekeceğiz. Bu konuda da hükümetin tedbirler alması lazım. Çünkü Çin hükümeti kendi ihracatçılarına büyük destekler vermektedir. Problemlerimiz vardır. Ancak iyi olacağına inanıyorum" diye konuştu. 

Vali Muzaffer Dilek ise, Türkiye'de mermerin önemli bir kısmının İscehisar'dan çıktığını vurguladı. Valilik olarak ilçe kaymakamlığıyla birlikte bölgede 20 bin metrekarelik alan üzerine oluşturdukları mermer ürünleri pazarlama satış merkeziyle tüm Türkiye'ye yönelik bir sergi merkezi yaptıklarını kaydeden Dilek, "Buradaki esnaflar da ürettikleri malları sergileyebilmektedir. Yılda bir kez geleneksel olarak yapılan bu festivaller dışında 365 gün ilçenin ürettiği ürünlerin sergilendiği bir mekan oluşturduk. Önümüzdeki dönemde Afyonkarahisar ve İscehisar bir marka olacak. 2003 yılında ihracat 80-100 milyon dolar civarındaydı. Şu andaki rakam 137 milyon dolardır. 2005 yılı itibariyle yüzde 100-150 artış var. Giderek de artıyor. Mermerin ham madde olarak değil de işlenerek satışı çok önemli. Buradaki amacımız insanları iş sahibi yapmak" şeklinde konuştu. 

İscehisar Belediye Başkanı Ceylan Kılınçarslan da, mermer sanayi geliştikçe, mermer makineleri, iş makineleri sanayi ve buna benzer pek çok yan kolun da geliştiğini belirtti. Dünyada mermer nasıl işleniyorsa, Türkiye'de de öyle işlendiğini ifade eden Kılınçarslan, İscehisar'dan başta Orta Asya olmak üzere İsrail dahil pek çok yere ihracat yaptıklarını söyledi. 

Konuşmaların arından festival açılışını gerçekleştiren protokol üyeleri, fuarı gezerek mermer ürünlerini inceledi. Daha sonra İscehisar Halk Eğitim Merkezi ve İscehisar Çok Programlı Lisesi'nin yıl sonu sergilerinin açılışı gerçekleştirildi.
Türkiye'de "mermerin beşiği" olarak bilinen İscehisar İlçesi, 3 gün sürecek olan festivale ev sahipliği yapacak. Afyonkarahisar başta olmak üzere birçok kentten gelen firmaların stand açacağı festivalde Hasan Yılmaz, Hamiyet, Murat Göğebakan ve Lara gibi ünlü sanatçılar da konser verecek. 

Festivalin açılışına İscehisar Kaymakamı Sıtkı Öcal, Belediye Başkanı Abdullah Kaptan, Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Şahin, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Hacı Ali Tufan, İl Emniyet Müdürü Natık Canca, belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
.
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2006 Cuma 17:01:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?