3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Afyon'da 'il' tartışması

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Mahmut Koçak tarafından gündeme getirilen "Dinar İlçesi'ni il yapalım" önerisi, Afyonkarahisar'da tartışmalara sebep oldu.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Dinar Belediye Başkanı Mustafa Tarlacı, böyle bir konuyu gündeme getirdiği için Milletvekili Mahmut Koçak'a teşekkür etti. Dinar'ın, coğrafi konumu, nüfusu ve çevre açısından il olmaya müsait bir ilçe olduğunu belirten Başkan Tarlacı, "Dinar'ı, Başmakçı, Dazkırı ve Evciler gibi çevre ilçelerle birlikte ele aldığımız zaman nüfus 200 bini buluyor.

Milletvekili Mahmut Koçak'ın, işlerin kolaylaşması açısından Dinar'ın il olmasını teklif etmesi çok güzeldir. Bizim il olmamızla ilgili dosya, yıllardır başbakanlıkta bekliyor. Her ilçe il olmak için mücadelesini yapacak. Biz Sandıklı, Bolvadin veya Emirdağ'ın il olmaması için bir şey söylemiyoruz. Biz sadece kendimiz için mücadele ediyoruz. Diğer ilçelere karşı bir ön yargımız yok. Keşke hepsi il olsa. Dinar yıllardır il olmayı arzu ediyor. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in '99 numaralı plakayı Dinar'a takacağız' diye söz verdiği bir ilçeyiz. Ama ne hikmetse bugüne kadar gerçekleşmedi" dedi.

Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Özpınar ise ülkenin ve Afyonkarahisar'ın böyle bir gündeme ihtiyacının olmadığını kaydetti. İlçeler arasında güzel bir dayanışma olduğuna dikkat çeken Başkan Tarlacı, "Suni gündemlerle dayanışmanın ortadan kalkması mantıksız. Ben hükümetimizin yeni illere müsaade edeceğine ihtimal vermiyorum. Sandıklı, Afyonkarahisar kent merkezinden sonra en gelişmiş ilçedir. Kendi ilçemizden 11 ilçe çıkarmış bir yerleşim birimiyiz. Ama mantık itibariyle tartışmaya girmek istemiyoruz. Geçmişte kapanmış bir yara, kaşınarak tekrar gündeme getirilmesin. Somut gelişmeler olursa da buna sessiz kalamayız" diye konuştu.

"HABERLER KASITLI VE MAKSATLI"
Geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada "Dinar İlçesi'nin il olması, Karaadilli, Tatarlı ve Haydarlı gibi beldelerimizin de ilçe merkezi haline dönüştürülmesi gerekir" diyen AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Mahmut Koçak ise konunun 'abartıldığını' savundu. Dinar İlçesi'nin il olması ile ilgili basında çıkan haberlerin kasıtlı ve maksatlı olduğunu ileri süren Koçak, "Sandıklı İlçesi'ndeki malum bir zümre tarafından organize edilen maksatlı birtakım haberlere ilişkin bir açıklama gereği duyduk.

Bizim salt olarak bir beldemizin ilçe olması veya bir ilçemizin il olması gibi baskımız söz konusu değildir. Zaten açıklamamızda bu konu belirtilmiştir. Dinar İlçesi Türkiye çapında sıkıntıların dile getirilmesi açısından bir örnektir. İl merkezine 140 kilometre mesafede bulunan Dazkırı İlçesi ile Başmakçı ve Evciler ilçelerinde yaşayan vatandaşlarımız, hastane, ticaret, alışveriş işlerinde diğer il merkezlerine giderken, mülki işlerinde Afyonkarahisar il merkezine bağlı kalmaktadır. Bu durum hem vatandaşlarımız açısından hem de il bürokrasimiz açısında büyük sıkıntılara yol açmaktadır.

Bizim konuşmamız sadece bu sıkıntıları dile getirmek içindir. Türkiye genelinde yaşanan bu sıkıntının örneklendirilmesidir. Kaldı ki, hakkımızda yapılan haberlerin kasıtlı ve maksatlı olduğu çok açıktır. Bugüne kadar AK Parti iktidarının Sandıklı'ya yaptığı hizmetler gün gibi aşikardır. Biz bu hizmetlerin devamlılığı için çırpınırken, yapılan yatırımlar halkımızın gözünün önünde hızla ayağa kalkarken, bir takım dar görüşlülerin böyle basit kelime oyunları ile bizi yıpratma çabalarına halkımız zaten itibar etmeyecektir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2005 Perşembe 20:39:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?