3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Afyonkarahisar'da Türkçe'nin gücü konferansı yapıldı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Türk Dili Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Boz, dünyada toplam 185 milyon 910 bin kişinin Türkçe konuştuğunu belirterek, "BM'nin istatistiklerine göre dünyada 5 bin dil vardır. Dünyadaki insan sayısına göre en çok konuşulan dil ise Türkçe'dir" dedi.

Afyonkarahisar'da 26 Eylül Dil Bayramı nedeniyle "Türkçe'nin Gücü" konulu konferans düzenlendi. AKÜ Türk Dili Bölüm Başkanlığı tarafından düzenlenen konferans, Rıza Çerçel Kültür Merkezi'nde yapıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan AKÜ Türk Dili Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Boz, Türk dilinde sorun olmadığını, kullanımında sorun yaşandığını söyledi. Türkçe'nin çok zengin bir dil olduğunu kaydeden Boz, "Ancak bu dili kullanmada fakiriz. Yazıya geçirmek, kayıt altına almakta fakiriz. Türk Dil Kurumu (TDK) bir proje başlattı. Türkçe'nin bütün söz varlığını tek bir sözlük veri tabanında toplayacak. Bu proje tamamlandığında Türkçe'de toplam 600 bin kelimelik söz varlığına ulaşılacak. Sözlük açısından fakir, sözcük açısından zenginiz. Dili, kayıt altına almada bir sorunumuz var. Türkçe, çok eski tarihlere dayanmaktadır. Bilinen en eski metinler Sümerce metinlerdir. Sümerce ve eski Türkçe birbirleriyle çok yakındır. Türkçe, dünyanın yaşayan en eski dillerinden biridir" diye konuştu. Türkçe'nin yayılım alanları hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Boz, şunları söyledi:
"Şu anda dünyada toplam 185 milyon 910 bin kişi Türkçe konuşmaktadır. BM istatistiklerine göre dünyada 5 bin dil vardır. Dünyadaki insan sayısına göre en çok konuşulan dil ise Türkçe'dir. Türkçe aynı zamanda başka dilleri de etkilemektedir. Birçok kelimemiz farklı dillerle aynıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2005 Salı 02:05:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?