3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Belediyeye görev daveti

Türk Dil Kurumu Başkan Danışmanı Prof. Dr. Recep Toparlı, işyerlerine yabancı isimlerin kullanıldığı tabelaların asılmamasını ve bu konuda belediyelerin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Türk Dili Bölüm Başkanlığı tarafından düzenlenen "Türkçe'nin Yazım Sorunları" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Türk Dil Kurumu Başkan Danışmanı Prof. Dr. Recep Toparlı, caddelerdeki ve sokaklardaki tabelaların kaldırılmasının an meselesi olduğunu ifade etti.

Esnafın da üzerine düşeni yapması gerektiğine dikkat çeken Toparlı, "Tabelalarda yabancı isimler kullanınca daha iyi olacaklarını düşünüyorlar. Belediyeler eğer ruhsat vermezse bunlar ortadan kalkar. Türkçe'nin yozlaşması gibi bir şey yok. Bütün hata eğitimcilerde ve öğrencilerdedir. Yıllarca kelimelere takılıp kalmışız. İmla mı, yazım mı? Bu önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. İmla ve yazım Tükçe'nin içinde, ikisi de Türkçe'nin varlığıdır. Kelimelere yasaklama getirilemez. Kelimelerin doğru ve kuralına göre kullanılması gerekir. Mesela, 'kuşku' kelimesi her zaman 'şüphe' kelimesinin yerine kullanılmaz" şeklinde konuştu.

Yazımda en çok tartışılan konulardan biri olan düzeltme işaretinin (kamuoyunda bilinen adıyla şapka) kullanımının gereksiz olduğunu söyleyen Prof. Dr. Toparlı, düzeltme işaretinin kullanılmasının şekilcilikten ibaret olduğunu ve şekillerle bir şey anlatılamayacağını belirtti. Yazım kurallarının tam olarak uygulanmadığını ve eğitimciler dahil, herkesin kendine göre yazım kuralı belirleyerek kendi bildiklerini yaptıklarını dile getiren Prof. Dr. Recep Toparlı, "Türk Dil Kurumu'nun bu konuda bir başarısı vardır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için cumhurbaşkanı tarafından onaylanan ve tüm resmi kurumlarda uygulanan yazışma kuralı getirdik. Öğrenciler için de Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan görüşme sonucunda 'Türkçe Sözlük' ve 'İmla Kılavuzu' hazırladık" dedi. AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampüsü 2. Eğitim Binası Erdal Akar Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "Türkçenin Yazım Sorunları" konulu konferansa öğrenciler büyük ilgi gösterdi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2005 Salı 18:46:00
Güncelleme :24 Ekim 2005 Pazartesi 22:41:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?