2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Köy odaları yaşatılıyor

Türkiye'nin birçok kentinde işlevini yitirmeye başlayan köy odaları Afyonkarahisar'da yaşatılmaya çalışılıyor.
Yakın zamana kadar köylerde zengin kişilerin yaptırdığı ve köylüyü biraraya getiren, oturulup sohbet edilen köy odalarına Afyonkarahisar'da sıkça rastlamak mümkün oluyor. Sinanpaşa İlçesi'ne bağlı Uluköy'deki köy odasında biraraya gelen köylüler; hem yemek yiyip çay içiyor, hem de sohbet etme imkanına sahip oluyor.

Uluköy Muhtarı Mehmet Ali Bilgin, köy odalarının 1940-1950'li yıllardan sonra işlevini büyük bir hızla yitirmeye başladığını söyledi. Diğer toplumları da etkileyen sanayileşme, teknoloji gelişimi, insanların tüketim ihtiyaçlarının artması ve artık köylerdeki imkanların bu ihtiyaçlara karşılık yeterli gelmemesi gibi nedenlerle büyük bir şehirlileşme akımının gelişmeye başladığını belirten Bilgin, "Bu şehirlileşme akımı yüzyıllardır yerleşen toplumun örf ve adetlerinde kaymalara sebep olmaya başladı. Sanayileşmeyle meydana gelen topraktan kopma, iletişim araçları ve ortaya çıkmaya başlayan batı toplumunun etkisi, kendi toplum yapımızı değiştirdi. 1940'lardan bugünlere doğru örf ve adetlere karşı meydana gelen duyarsızlaşmadan köy odaları da nasibini aldı. Ama biz köy odası geleneğini yıllar boyu yaşatmayı düşünüyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2005 Salı 19:25:58
Güncelleme :24 Ekim 2005 Pazartesi 15:07:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali eskiköy IP: 84.61.56.xxx Tarih : 24.10.2005 10:40:00
sakina birakmayin Mehmet ali bey birakirsaniz sofralarinizdan hanenizden bereket eksilir sonra o aile dagilmaya mahkum olur bizim de köyümüzde on dört tane oda vardi ikitanesi söndü ondan ibret aldik su an on iki odamiz halen eski özelligini koruyor odada misafir sizleri bekliyor kosun kosun