30
Nisan
2024
Salı
GÜNCEL

Polislere "Stres" konferansı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Psikiyatrist Yard. Doç. Dr. Ömer Özbulut, polislerin geri hizmete verilme, silahının alınması, açığa alınma gibi korkularla kendilerine müracaat etmediklerini belirterek, "Kendilerini frenliyorlar. Ondan sonra da psikolojik sorunların getirdiği intiharlar, boşanmalar artıyor. Alkol ve sigaraya yöneliyorlar" dedi.

Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü ve Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Stres ve Stresle Başa Çıkmanın Yöntemleri" konferansında konuşan AKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Psikiyatrist Yard. Doç. Dr. Ömer Özbulut, stresin polislik mesleğinde daha çok ön plana çıktığını belirtti. Bütün dünyada stres faktörünün ihmal edildiğini ifade eden Özbulut, "Yapılan çalışmalarda işe bağlı stres yüzde 75-90'ları bulmaktadır. Polis stres ile neredeyse aynı anlamı taşıyacak kadar iç içe olan bir meslektir. Polislerle ilgili yapılan çalışmalarda en çok strese bağlı hastalıklar teşhis edilmiştir. Çalışma şartları, uğraştığı kişiler, suçlular, kendini ifade edememe gibi konular polisi yıpratan etkenlerden bazılarıdır. Polislerin üstünde baskı var. Polisin üniforması halkın içinde ona bir sorumluluk yüklüyor. Asker tam izoledir. Ancak polis yarı izoledir. Hem resmidir, hem de vatandaşla iç içedir. Üniforma polise aynı zamanda farkında olmadan güç vermektedir. Polis buna bağlı olarak agresif davranışlar sergileyebilir. Alttan almayı zayıflık olarak düşünebilir. Polislikte alt üst ilişkileri de strese neden olmaktadır. Polislik negatif olaylarla karşılaşan bir meslek grubudur. Psikopat, katil, hırsız gibi kişilerle karşılaşırlar" diye konuştu.

Polislerin çalışma şartlarının mutlaka iyileştirilmesi gerektiğini kaydeden Özbulut, "Bu tarz bir yaşam sosyal hayata da yansıyor. Dostluk polis için iki ucu keskin bıçak gibidir. Yanlış anlaşılabilir. Polisin başarısı stresi azaltıcı bir etkendir. Kanunları iyi öğrenerek bunlara karşı hazırlıklı olmak, dürüst olmak, prensip sahibi olmak, planlı hareket etmek de stresi azaltır. Zamanını iyi değerlendirilmeli. Televizyon karşısında değil de çocuklarıyla, eşiyle, sevgilisiyle vakit geçirmeli. Polislerimiz bize müracaat etmiyor. Kendilerini frenliyorlar. Ondan sonra da psikolojik sorunların getirdiği intiharlar, boşanmalar artıyor. Alkol ve sigaraya yöneliyorlar. Etkilenme, geri hizmete verilme, silahının alınması, açığa alınma gibi korkularla bize gelmiyorlar. Herkes rahat bir şekilde gelebilmeli. Stres altındaki polisler aileleriyle çok fazla sorun yaşıyorlar" şeklinde konuştu.

Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa polisler yoğun ilgi gösterdi.

.
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2006 Salı 20:46:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?