30
Nisan
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Afyon'da klasik müzik festivali

Bu yıl 5.'si düzenlenen Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali başladı.

Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen festivalin açılış kokteyline ünlü sanatçılar Tarık Akan, Mustafa Alabora ve Aykut Oray da katıldı. Yönetmenliğini Hüseyin Başkadem'in yaptığı ve 15-22 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Afyonkarahisar 5. Klasik Müzik Festivali, Avangard Oda Orkestrası'nın konseriyle start aldı. Festivale katılan Aykut Oray, Afyonkarahisr'ın sadece milli mücadelede değil kültür mücadelesindeki Afyonkarahisar olarak da adını tarihe yazdıracağını söyledi. Tarık Akan ise, Afyonkarahisar'da böyle bir festivalin yapılmasını laik ve demokratik bir hareket olarak gördüğünü ve bunun yanında olduğunu belirtti. Bu tür festivallerin bütün şehirlerde yapılmasından yana olduğunu dile getiren Akan, "Çünkü sanat festivalleri, toplumun nefes alabileceği en önemli festivallerden bir tanesidir. Bu festivaller toplumun düşünce bazında ileriye bakış pencerelerini açan hareketlerdir. Ben de bu tür etkinliklerin içinde olmaktan zevk duyuyorum" dedi.

Mustafa Alabora da, Türkiye'nin her tarafında bu tür etkinliklerin yapılmasının insanların beyinlerinin zenginleşmesi açısından çok büyük etki yapacağını ifade ederek, "Çılgınlıklar yapılmazsa insan beynini geliştirmek o kadar kolay olmayacak. İnsan beyninin gelişimi için de böyle etkinliklerin çok gerekli olduğuna inanıyorum'' diye konuştu.

Festivalin sanat yönetmeni Hüseyin Başkadem, Afyonkarahisarlılar'ın festivale sahip çıktığını söyleyerek, "Konser verecek olan toplulukların hepsi birbirinden güzel orkestralar ve sanatçılardır. Afyonkarahisar, Kurtuluş Savaşı'nın sembol şehridir. 2000'li yıllarda ise kurtuluşla özdeşleşmiş bir şehrin, gerçek kurtuluşun zihinlerde olduğunu göstermesi gerekiyor. İşte Afyonkarahisar, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra ikinci mucizeyi de beyin, bilgi ve sanat fırtınasıyla gerçekleştiriyor. Burada bu salonu dolduran kişiler laik, modern, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti adına çok ciddi bir duruş sergiliyorlar. Burada durabilmek statü, makam, para istemez önce yürek ister" ifadelerini kullandı.

Son olarak söz alan Vali Yardımcısı Nevzat Sinan, jazz ve klasik müziğin Afyonkarahisar'a uymadığını söyleyenler olduğunu dile getirerek, "Kültür emperyalizmi dediler. Bunu hep engellemeye çalıştılar. Toplumda deliler vardır. Bu bir deli işidir. Gerçekten bir deliye ihtiyacı var. Ama bildiğimiz deli değil, Türkiye'nin delikanlısıdır" şeklinde konuştu.

Festivalde, İris Şentürk-İlbağ Tokay Piyano Viyolonsel İkilisi, Aleksandır Mekaev Piyon Resitali, Aydın Yavaş Pan Flüt Konser, Gülüm Pekcan Engelliler Modern Dans Topluluğu, Marsyas Flüt Dörtlüsü, Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası, Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası konser verecek. 5. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, 22 Nisan akşamı Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası'nın vereceği konserle sona erecek. Festival boyunca, dia gösterileri, söyleşiler, klasik müzik konserleri, atölye çalışmaları, kısa film gösterileri ve kitap sergileri düzenlenecek.

.
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2006 Pazartesi 10:31:59
Güncelleme :17 Nisan 2006 Pazartesi 13:40:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
afyonlu IP: 88.247.244.xxx Tarih : 18.04.2006 11:04:36
Bir Afyonkarahisarlı olarak uzun yıllar,Türkiye'nin merkezinde olmasına rağmen maalesef bazı konularda geri kalmış olan şehrimiz için bu tür faaliyetleri çok önemli buluyırum.Emeği geçen herkese teşekkürler.