3
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Zafer Müzesi restore edildi

Kurtuluş Savaşı'na tanıklık etmiş en önemli binalardan biri olan tarihi Afyonkarahisar Zafer Müzesi, aslına uygun restore edildi.

1913-1914 yıllarında dönemin Afyonkarahisar Belediye Başkanı Saitoğlu Mehmet Sait Efendi tarafından Ermeni ustalara yaptırılan bina Cumhuriyet öncesi Osmanlı son dönem mimari özelliklerini taşıyor.

27 Ağustos 1922'de Afyonkarahisar'ın düşman işgalinden kurtarılışının ertesi günü olan 28 Ağustos günü şehre gelen Mustafa Kemal Paşa, Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ve Genelkurmay Başkanı Remzi Paşa'nın karargah olarak kullandıkları Zafer Müzesi, Büyük Zafer'le sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Savaşı'nın planlarının hazırlanması sebebiyle Cumhuriyet tarihinin en önemli anlarına tanıklık eden tarihi bir yapı.

İki katlı bir bina olan tarihi Zafer Müzesi'nin restorasyonu için, Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan izin alındı. Tarihi yapıda daha önceki yıllarda yapılan restorasyon sırasında ön cephe dolgu malzemesi olarak yerleştirilip üzeri sıva ile kapatılan traverten plakalar kaldırılarak, ahşap tavan yerine yapılan beton saçaklar ahşapla kaplandı.

1916 yılındaki resimlerde yer alan ahşap süslemeler yeni restorasyon sırasında yeniden yapıldı. Denetimi Afyonkarahisar Valiliği Restorasyon Proje Bürosu tarafından yapılan söz konusu restorasyon için 18 bin 938 YTL harcandığı öğrenildi.

.
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2005 Salı 11:55:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
AYŞEGÜL AYGAÇ IP: 78.166.57.xxx Tarih : 8.06.2008 20:26:21

zafer müzesini hiç görmedim ama çokk güzel olduğua inanıyorum.bir gün inşallah gelicem.güle güle AFYONKARAHİSARRRRRRRRRRRRR