19
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Aydın Turizm Kurulu toplandı

Aydın İl Turizm Koordinasyon Kurulu toplantısı, Didim'in Akbük Beldesi'nde yapıldı. Toplantıda konuşan Aydın Valisi Mustafa Malay, turistleri kandıran esnafı vatan haini ilan ederek, "Bu şekilde ülkemizin itibarını zedeleyenler adi şerefsizin tekidir" dedi.

The Holiday Resort Otel'de Vali Mustafa Malay başkanlığında yapılan toplantıya Didim Kaymakamı Ali Çetin, Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Vali Yardımcısı Nurdoğan Kaya, Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka, Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Hulusi Akşit, Kuşadası Kaymakamı Ali Barış, Aydın Emniyet Müdürü Yılmaz Orhan, Kuşadası Emniyet Müdürü Ramazan Erdoğan, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Zeki Fidandal'ın yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Toplantıda turistleri rahatsız edenlerle hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen Vali Malay, "Biz sahip olduğumuz değerlerin kıymetini bilmiyoruz. Turizm kentlerimizin kıymetini bilmeliyiz. Aydın olarak, turizmi Türkiye'de Kuşadası'nda ilk başlatan biziz. Herkes kendi üzerine düşen görevi yapacak. Öncelikle herkes dürüst olacak, turiste iyi muamele yapacak. Laf konuşularak bir yere varılmaz. Özellikle turisti kandıranlarla mücadele etmemiz gerekiyor. Turist bir kuşa benzer. Fazla sıkarsan boğulur. Turiste karşı dürüst davranmayıp onları kazıklayan ve bu şekilde ülkenin itibarını zedeleyenler adi şerefsizin tekidir" dedi.

Kuşadası Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Bülent Bakyak, Kuşadası'nda kameralı kontrol sistemi bulunması gerektiğini söyledi. İl Emniyet Müdürü Yılmaz Orhan ise, turizm bölgelerinde polis tarafından kesilen cezaların tahsil edilmediği için caydırıcılığının da ortadan kalktığını söyleyerek, bunun için de odaların, sivil toplum kuruluşlarının ve disiplin kurullarının mesleklerine sahip çıkmasını istedi.

Didim Emniyet Müdürü Yalçın Akalın da, turisti rahatsız eden veya kandıran kişilere kesilen cezaların ödenmemesinden dert yanarak, "Geçen yıl emre itaatsizlikten 1 kişiye, sarhoşlukla çevreyi rahatsız eden 55 kişiye, kişisel gürültü yapan 5 kişiye, ticari gürültü yapan 6 kişiye, hanutçuluk yapan 48 kişiye para cezası yazıldı. Ancak bu kişilerin yüzde 90'ı bu cezaları ödemedi. Vergi dairesi ve mal müdürlüğü konunun üzerine gitmediği için cezaların caydırıcı özelliği kalmadı" diyerek kesilen cezaların tahsil edilmemesinden rahatsızlık duyduğunu belirtti. Akalın, özelikle odalarla birlikte kameralı tespit yapılarak, havutçuların turistleri rahatsız etmemelerinin sağlanması gerektiğini söyledi.

Toplantı boyunca kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi, kalifiye eleman, esnafın dürüst hizmet vermesi, Didim-Bodrum-Söke -Akbük yolunun onarılması ve bakımlı hale getirilmesi gibi konular dile getirildi.

Didim Turizm İşletmeleri Derneği Başkanı Ulvi Koçak, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, toplantının havanda su dövülmekten başka bir şey olmadığını savunarak, "8 yıldan beri dernekçiliğin içerisinde aktif olarak görev yapıyorum. Bu günkü kadar içi boş, böyle bir toplantı yapılmadı. Kimin ne dediği belli değil. Herkes konuştu ama toplantı sonunda alınan hiçbir karar yok. Turizmin sorunları bu şekilde çözülmez" diye konuştu.

Vali Malay, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte bastıracakları el kitapçığını ülkeye giriş yapan tüm turistlere dağıtacaklarını, kitapçıkta kandırıldığını ya da mağdur duruma düştüğüne inanan turistlerin hangi konularda nereye başvuracaklarının belirtileceğini söyledi. Vali Malay, kişi kurum ve kuruluşların turizmde karşılaştığı her türlü sorun, şikayet ve öneriyi Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün 225 75 14 numaralı faksına göndermelerini istedi. Ayrıca Kuşadası ve Didim'de turizmin sorunların tespit edilmesi için kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının bulunacağı iki komisyonun kurulmasına karar verildi.

.
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2006 Perşembe 19:45:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?