30
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Ağaçlandırma çalışmaları

Aydın İl Çevre ve Orman Müdürü Veli Yorgalı, Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Herkesin endişe edip dilinden düşürmediği global ısınma ve çölleşmeye karşı yapılacak en etkin ve en basit mücadele fidan dikmek ve mevcut orman varlığını korumaktır" dedi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) tarafından 1971 yılında 21 Mart'ın 'Dünya Ormancılık Günü' olarak ilan edildiğini ve 1975 yılından beri Türkiye'de de kutlandığını kaydeden İl Çevre ve Orman Müdürü Veli Yorgalı, "Dünyamız global ısınma nedeniyle iklim değişikliği ve çölleşme gibi çevresel tehditlere karşı hassas duruma gelmiş, bu tehditlerin etkisi ülkemizde daha fazla hissedilmeye başlamıştır. Global ısınma, çölleşmeye karşı en basit ve en etkin mücadele yöntemi ağaç dikmek ve mevcut orman varlığını korumaktır. Dünyamız endüstriye yönelik bir çağ yaşamaktadır. Ülkemiz de bu sürecin içinde yerini almıştır. Ancak endüstriye önem verirken, doğal kaynakların korunması sağlanmalıdır" dedi.

Türk ormancılığının Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar uzanan eski bir tarihe sahip olduğunu ve her geçen gün ülkemizdeki ormancılık anlayışının modernleştiğini ifade eden Yorgalı, orman teşkilatı olarak yaptıkları çalışmalarla devletle halk arasında ormanlık alanlardan doğan ihtilaflara da son verdiklerini söyledi. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü olarak sadece 2005 yılında 500 bin fidan dikerek 14 bin dekar alanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilite çalışması yapıldığını kaydeden Yorgalı, 2006 yılında da 500 bin fidan dikip 10 bin dekar alanda çalışma yapılacağını söyledi. Yorgalı, "Bugün 'dünya elden gidiyor' şeklinde bir bilinç uyanmıştır. Dünya elden gittiği gün bunun farkına varsak da çok geç olur. Doğayla insan arasında müthiş bir kavga var. Doğayla insan barışmalıdır. Türk insanı da bu konuda bilinçlendirilmelidir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 23 Mart 2006 Perşembe 13:04:31
Güncelleme :23 Mart 2006 Perşembe 13:14:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?