29
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

'İncir tartışmaları' yeniden alevlendi

'İncir tartışmaları' yeniden alevlendiAydın ile İzmir arasında yaklaşık 5 aydır devam eden "Ege İnciri" Coğrafi işaret tescili tartışmaları, Aydın'da incir sezonun yaklaşmasıyla birlikte tekrar başladı. Bugün Aydın'ın İncirliova İlçesi'ne bağlı Erbeyli Beldesi'nde bulunan İncir Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen ilk hasat törenine katılan Aydın Valisi Mustafa Malay'a eşlik eden Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, Aydın incirine "Ege İnciri" olarak coğrafi işaret tescili verilmesinin sebeplerinden birisinin de imzasının arkasında durmayan Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü olduğunu iddia etti. 

Türkiye'ye ve Türklere ait olan kültürel değerlerin yanı sıra ekonomik değerlerin de her geçen gün başkaları tarafından sahiplenildiğini belirten Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, incirimizi kendi ellerimizle Yunanistan'a ortak ettiğimizi ileri sürdü. Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, dünyanın Tek İncir Araştırma Enstitüsü olan ve Aydın'da bulunan Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü'nde katıldığı törende yaptığı konuşmada, "Dünyadaki incir üretiminin yüzde 55'ini sadece Aydın ili karşılarken ve 272 çeşit inciri biz üretirken, aynı zamanda ilimizin simgesi olan inciri başkaları sahiplendi. Bu olaydan sonra başta Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ve ziraat odaları ve tarım il müdürlüğü, ticaret odası gibi kurum ve kuruluşlar feryat etti. 

İzmir Ticaret Borsası başkanı Tuğrul Yemişçi, "Ege İnciri Coğrafi İşaret Tescili" aldıktan sonra yaptığı açıklamada, 'Bu girişimimizden önce, Ege'nin üretim bölgelerindeki kurum temsilcileriyle toplantı yaptık. Ve protokole bizimle birlikte Ödemiş Ticaret Borsası, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, Tariş İncir Birliği, İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Aydın Tarım İl Müdürlüğü, DTM Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü, İzmir Ziraat Odası, Aydın Ziraat Odası, Nazilli Ziraat Odası, Germencik Ziraat Odası, Ödemiş Ziraat Odası, Tire Ziraat Odası ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi de imza koydu" diye açıklama yaptı. Aydın incirine "Ege İnciri" olarak coğrafi işaret tescili verilmesine karşı çıkmalarına rağmen, Erbeyli İncir İşletme Enstitüsü de dahil hiç kimse çıkıp "Biz böyle bir imza vermedik" demiyor. Eğer imza verdilerse çıkıp adam gibi söylesinler. Eğer muvaffakat imzası vermedilerse, imzalarını kötü maksatlı kullandığı için Tuğrul Yemişçi'ye dava açsınlar" dedi. 

Bilindiği gibi İzmir Ticaret Borsası'nın müracaatı üzerine, Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanlığı, İncire "Ege İnciri" ibareli coğrafi işaret tescili vermişti.
 
Aydın Valisi Mustafa Malay'ın da bulunduğu etkinlikte Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Ramazan Özkan, kendisine yöneltilen eleştirilere cevap vermedi.
.
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2006 Çarşamba 15:12:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?