29
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Ege Kadınları AYdın'da buluştu

Aydın'da düzenlenen 2. Ege Kadın Buluşması'nda bir araya gelen bölgedeki kadın kuruluşları, siyasi olarak da seslerini duyurabilmek için tek çatı altında toplanma kararı aldı. 

Kadın Haklarını Koruma Derneği Aydın Şube Başkanı Güncay Kösem, 2-4 Haziran tarihleri arasında Kadın Haklarını Koruma Derneği Aydın Şubesi'nin organizasyonu, Heinirch Böll Vakfı'nın maddi desteği ve Aydın Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlenen 2. Ege Kadın Buluşması'nda alınan kararları açıkladı. Kösem, düzenlediği basın toplantısında, TBMM'de önceki gün Töre ve Namus Cinayetleri, Kadına ve Çocuğa Yönelik Şiddet Araştırma Komisyonu Raporu görüşmelerine katılmayan milletvekillerini kınadıklarını söyledi. Türkiye'de ve Ege Bölgesi'nde kadına yönelik şiddetin yaygın şekilde devam ettiğini ve Kadın Haklarını Koruma Dernekleri olarak yaşanan bu şiddetle sonuna kadar mücadele etme kararı aldıklarını belirten Güncay Kösem, TBMM'de seslerini daha iyi duyurabilmek için şimdiden seçim çalışmasına başladıklarını açıkladı. 

2. Ege Kadın Buluşması'na Ege Bölgesi'ndeki 8 ilde bulunan 27 kadın kuruluşundan 43 kadının katıldığını belirten Kösem, Ege'deki tüm kadın kuruluşlarının tek çatı altında toplanıp siyasi olarak da seslerini duyurabilmeleri için karar aldıklarını söyledi. Ege Bölgesi'nde kadına yönelik ayrımcılık konusunda rapor hazırlıklarına başladıklarını ve 1 yıl sonunda raporun sonucunu kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade eden Kösem, "TBMM'de kurulan Töre ve Namus Cinayetleri, Kadına ve Çocuğa Yönelik Şiddet Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı raporun görüşülmesi sırasında Meclis'te çok az milletvekilinin bulunması bizi çok incitti. Bu duyarsızlığı kınıyor, ayıplıyoruz. 

Milletvekillerine ve partilerine de mektupla bu düşüncelerimizi ve eleştirimizi iletmeye karar verdik. Ege Bölgesi'nde kadına yönelik şiddet yaygın bir şekilde var olduğu halde, hem kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadın örgütleri hem de şiddet mağduru kadınlara destek sunan kadın danışma merkezi ve sığınakları azdır, yetersizdir.Tüm illerde şiddete karşı bağımsız kadın örgütleri oluşmasını sağlamak için başlattığımız grup çalışmalarının birinci aşaması Aydın ve Afyon'da başarıyla tamamlandı. Eylül ayında bu illerde ikinci tur çalışmalara başlayacağız. Denizli ve Uşak'ta da çalışma başlatacağız. Hepimiz kendi ilimizin şiddet mağdurlarına hizmet envanterini çıkaracağız. 

Bu bilgilerimizi birleştirerek, bir bölgesel bilgi ağı oluşturmak istiyoruz. Şiddete uğrayan kadınlar Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan hafta içi ve çalışma saatleriyle sınırlı şekilde yararlanabilmektedir. SHÇEK'in 7 gün 24 saat başvuru almasını, istasyon hizmeti şeklinde konaklama hizmeti de vermesini istiyoruz. Siyasette biz kendimizi temsil edelim istiyoruz. Bunun için gelecek genel ve yerel seçimlere hazır olmak üzere çeşitli eğitimler gerçekleştireceğiz. Kaynaklarımızı, işbirliklerimizi geliştirebilmek, hep birlikte projeler oluşturup uygulayabilmek için proje eğitimlerine başlıyoruz" dedi.
.
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2006 Çarşamba 18:31:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?