19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Festivalde güreşecek güreşçi bulunamadı

Bir zamanlar ünlü pehlivanlar yetiştiren Aydın, artık arenalarda güreştirecek pehlivan bulamaz oldu.

Bu yıl Aydın Merkez Konuklu köyü'nde 2.'si düzenlenen zeytin ve zeytinyağı festivalinde düzenlenen karakucak güreşlerinde, Aydın'ın dağ köylerinden güreşecek pehlivan bulunamadı. Yaşanan pehlivan sıkıntısı nedeniyle güreşlere Aydın Merkez Kulübünün yanı sıra, Denizli ve Isparta gibi çevre illerden sahanın boş kalmaması için pehlivan çağrıldı.
Bir zamanlar resmi ve dini günlerde düzenlenen ve binlerce Aydınlı'nın ilgiyle izlediği pehlivan güreşleri, futbola yenik düştü. Dün Aydın Merkez Konuklu Köyü'nde düzenlenen pehlivan güreşlerine çok az sayıda seyirci katılırken, akşam Galatasaray'ın şampiyonluk kutlamasına yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Gençlerin ata sporumuz güreşe olan ilgisinin azalmasını medyaya bağlayan Konuklu Köyü Muhtarı Remzi Pulat, "Bir maçta 2 gol atan bir futbolcu günlere televizyon ve gazetelerde yer alıyor. Ancak dünya birincisi olup Milli Marşımızı okutan pehlivanlarımız, maalesef ana haber bültenlerinde bile yer alamıyor. Medyanın güreşe yer vermemesi nedeniyle gençlerimiz bu spordan soğutuldu. Eskiden köylerde yapılan pehlivan güreşlerine binlerce güreş sever katılır ve güreşler hava kararıncaya kadar devam ederdi. 

Şimdi sahalarda güreştirecek pehlivan bulamıyoruz" sözleriyle Türkler'in ve Aydın Yörükleri'nin güreşten uzaklaştırıldığını söyledi. 

Konuklu Köyünde düzenlenen karakucak pehlivan güreşlerine Vali Mustafa Malay, AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Rıza Acar, CHP Aydın Milletvekili Mehmet Boztaş, AKP İl Başkanı Mehmet Erdem, İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Hakkı Eser ve çok sayıda siyasi katıldı. Festivalde konuşan Aydın Valisi Mustafa Malay, ata sporu güreşe olan ilginin azalmasının kendisini de üzdüğünü belirterek, gençlere bu sporun sevdirilmesini istedi. 

Konuklu Köyü Muhtarı Remsi Pulat, güreşe olan ilgisizliği çözmek için önümüzdeki yıl sadece köylü çocuklarının güreşeceği ayrı bir organizasyon yapacaklarını belirterek, "Türk kültürü olan güreşi unutmayın" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2006 Pazartesi 19:09:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?