20
Mayıs
2024
Pazertesi
YAŞAM

Kent konseyi, nisan toplantısı

Kuşadası'nda Kent Konseyi'nin nisan ayı olağan toplantısında, Aydın, Muğla ve Denizli'yi kapsayan 1/100 binlik stratejik plan çalışmaları ele alındı.
 
Belediye Düğün Salonu'nda dün gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Başkanı Bülent Tokuçoğlu, geçmişte Kuşadası'nın imar planlarını da hazırlayan şehir plancısı Semra Kutluay'a söz verdi. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın açtığı ve Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsayan ihaleyi alarak yaklaşık 3 ay önce çalışmalara başladıklarını açıklayan Semra Kutluay, söz konusu 3 ile bağlı tüm ilçeler, beldeler ve köylerin dahil olduğu stratejik planlama çalışmalarının bütünden ayrıntıya giden bir çalışma olduğunu söyledi. Ülke ve bölge kalkınmasının plansız olamayacağını vurgulayan Kutluay, üst ölçekli 100 binlik planların imar dışında bölgenin sosyal ve ekonomik yapısını planlamaya ve geleceği yönelik stratejiler üretmeye yönelik olarak hazırlandığını ifade etti. İlgili kentlerin geleceği planlanırken, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının, belediyelerin ve üniversitelerin mutlaka ilgili karar sürecine katılması gerektiğini kaydeden Kutluay, çalışmanın 3 etapta tamamlanacağını belirtti.
 
İlk etap olan veri toplama çalışmalarının mayıs ayı sonuna kadar devam edeceğini açıklayan Semra Kutluay, uydu fotoğrafları ve haritalarla, çeşitli kuruluşlardan topladıkları ekolojik, demografik, morfolojik, jeolojik ve ekonomik verileri üst üste koyarak, veri toplama çalışmasının ardından planlama çalışmalarının başlayacağını ve hazırlayacakları iki alternatifi değerlendirmeye sunacaklarını söyledi. Kutluay, herkesin asgari müştereklerde kabul edeceği alternatif üzerinde çalışmalarını tamamlayacaklarını ve hazır hale gelecek 100 binlik planların bağlayıcı olacağını kaydetti. Plan çalışmaları çerçevesinde ilgili kentlerin ne olmak istedikleri doğrultusunda önemli kararlar vermek durumunda kalacağına değinen Semra Kutluay, her kentin belli fonksiyonları üstleneceğini, bir kentte hem turizm, hem ticaret, hem sanayi, hem tarım olmayacağını vurguladı. İkonos uydusundan aldıkları 1 metrekare çözünürlüklü ayrıntılı fotoğraflar üzerinde planlama yaptıklarını anlatan şehir plancısı Kutluay, çalışmalar yapılırken kentlerin ekonomik yapıları, doğal kaynakları, arkeolojik değerleri, çevre sorunları ile teknik ve sosyal altyapılarının incelendiğini belirterek, planlama çalışmalarının ardından sentez çalışmalarının yapılacağını ve 100 binlik stratejik planların tamamlanacağını ifade etti.
Daha sonra soru cevap kısmında, Kuşadası Belediyesi'nin devam eden veri toplama çalışmalarına yeterli destek verip vermediği doğrultusundaki soru üzerine, sadece imar ve nüfus bilgilerini içeren bazı belgeler iletildiğini, Aydın'da yapılan toplantıya ise sadece bir görevlinin katıldığını belirten Kutluay, bunun dışında Kuşadası'nın geleceği açısından büyük önem taşıyan stratejik plan çalışmalarına belediyenin yeterli ilgiyi göstermediğini söyledi. Kutluay başka bir soruya ise, Kuşadası için mutlaka bir kent kimliği belirleneceğini ancak bu kimliği Kuşadası halkının benimsemesi ve planları desteklemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
.
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2006 Perşembe 20:18:01
Güncelleme :27 Nisan 2006 Perşembe 20:24:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?