19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Köylere yatırım planı açıklandı

Aydın İl Özel İdare Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, "İl Özel İdare ve Köyleri Destekleme Projesi (KÖYDES) kapsamında köylerimize 2006 yılında toplam 37 milyon 770 bin 845 YTL ödenek çıkardık. 2006 yılı bütçesinden yapılacak olan bu yatırımlar, Cumhuriyet tarihinde bir ilktir" dedi. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Şubat ayında gerçekleştirdiği Aydın ziyareti sırasında müjdelediği yatırım kaynaklarının ne şekilde kullanılacağı belli oldu. İl Özel İdare Genel Sekreteri Aktemur, ödeneklerin nerelerde ve nasıl kullanılacağını açıkladı. Açıklanan yatırım planına göre 2006 bütçesinden en fazla ödenek alacak yer Çine İlçesi köyleri olurken, en az ödenek ise Kuşadası İlçesi köylerine ayrıldı.
 
Halil İbrahim Aktemur, yıl sonuna kadar il genelindeki köylere 37 milyon 770 bin 845 YTL'lik yatırım yapılacağını söyledi. Aktemur, bu paranın 24 milyon 468 bin YTL'sinin KÖYDES projesinden temin edildiğini, 13 milyon 302 bin 845 YTL'sinin ise İl Özel İdare kaynaklarından aktarıldığını ifade etti. 2005 yılı Nisan ayından itibaren KÖYDES projesinin uygulanmakta olduğunu belirten Aktemur, "Bu yıl 2005 yılında kapsam dışı tutulan köylerimizin diğer sorunlarını gidermeye çalışacağız. 2006 yılı yatırım programları; köy yolları, içme suyu, toprak ve küçük su kaynaklarının geliştirilmesi ile köy kanalizasyon ve alt yapı projeleridir. Köylerimizin bu ihtiyaçlarını mahalli kabiliyetler ve Köylere Hizmet Götürme Birlikleri vasıtası ile karşılamak istiyoruz. Kısa sürede ve en ucuz maliyetle içme suyu ve yol gibi başlıca sorunların çözülmesi hedefimizdir" şeklinde konuştu. 

Söz konusu ödeneklerin birinci diliminde yer alan tutarların yarısının Mart ayı içerisinde ödendiğini ifade eden Halil İbrahim Aktemur, "Köylere Hizmet Götürme Birlikleri'nin hesaplarına aktarılan proje bedellerinin süratle tahsis edilen projelere kullanılması için çalışmalara başlanmıştır. Bu çalışmaların tamamı yıl sonuna kadar bitirilecektir. Aydın köylerine ayrılan bu bütçe Cumhuriyet tarihinde ilktir. Bu kaynaklar sayesinde 16 ilçemize bağlı tüm köylerin mevcut sorunların büyük çoğunluğunun giderileceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı. 

Dört ana başlık altında belirlenen yatırım programında 21 milyon 855 bin 845 YTL ile en büyük pay köy yollarının yapım ve bakım işlemleri için ayrıldı. Bütçeden 7 milyon 827 bin YTL içme suyu için kullanılırken, 6 milyon 787 bin YTL ise toprak ve küçük su kaynaklarının geliştirilmesi projeleri için kullanılacak. Mevcut programlar içerisinde en küçük miktar 1 milyon 301 bin YTL ile köy alt yapı çalışmalarının oldu. KÖYDES ve İl Özel İdare kaynakları toplamından 5 milyon 29 bin 483 YTL'lik önemli bir bölüm Çine İlçesi köylerine harcanacak. Çine'den sonra Söke, Aydın merkez, Bozdoğan ve Karacasu ilçelerine bağlı köyler; sırası ile yatırımın daha fazla yapılacağı merkezler oldu. Bu kaynaklardan en az bölüm olan 201 Bin 987 YTL ise Kuşadası İlçesi köylerinin mevcut sorunlarının giderilmesi için ödenecek.
.
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2006 Çarşamba 17:36:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?