29
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Kurbağaların sadakati, öğrencilere ödül getirdi

Aydın'da doğa ve çevre tutkunu iki öğrenci, kurbağalar üzerinde yaptıkları araştırmayla TÜBİTAK tarafından ödüle layık görüldü. Yaklaşık 3 yıl kuyruklu kurbağaları izlemeye başlayan öğrenciler, kuyruklu kurbağaların yuvalarına sadık olduğunu tespit etti.

Aydın Fen Lisesi'nde öğrenim gören Gamze Gezgen ve Vedat Menderes Özçiftçi isimli iki öğrenci, ödev olarak Türkiye'nin Güney ve Batı Anadolu ile Akdeniz Bölgesi'nde oldukça geniş bir alanda yayılış gösteren 'Likya Semenderi' olarak bilinen kuyruklu kurbağaların yuva bağımlılığı davranışının olup olmadığını araştırmaya başladı. Dalyan ve Muğla'dan topladıkları 50 adet kurbağayı takibe alan iki öğrenci, yaptıkları çeşitli deneylerle kuyruklu kurbağaların yuvalarına sadık olduğunu tespit etti. Yaklaşık 3 yıl boyunca kurbağalarıyla adeta arkadaş olan öğrenciler, bu araştırmalarıyla TÜBİTAK tarafından madalyayla ödüllendirilirken, Ege Bölgesi elemelerini geçen proje Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı.

İlgi odağı haline gelen öğrenciler, birçok kişinin ellemeye korktuğu kuyruklu kurbağalar hakkında Aydın Valisi Mustafa Malay'a bilgi verdi. Yaptıkları ilginç çalışmayı anlatan Gamze Özkan ve Vedat Menderes Özçiftçi, "Yaptığımız araştırmalar sonucu kuyruklu kurbağalarda erkek ve dişi bireylerde yuva bağımlılığı davranışının olduğu saptanmıştır. Hayvanın kendi yuvasına bulmasında en önemli etmenin, yuva içinde bıraktığı koku ve pisliğinden kaynaklandığını söylemek mümkündür. Hayvanın böylece bu kokuları algılayarak geceleyin karanlıkta görme duygusuyla değil koklama duygusuyla avlanma, eş bulma veya diğer faktörlerin etkisiyle yuvayı terk etmesi durumunda bile tekrar yaşadığı yeri kolaylıkla bulduğu düşünülmektedir. Bu hayvanların yaşadıkları bölgelerin insanlar tarafından piknik alanı olarak kullanılmasının hayvanlar açısından olumsuz bir durum olabileceği, bu nedenle yerel yöneticilerin uyarılarak önlem alınmasının doğal dengenin korunması açısından yararlı olacağı düşünülmektedir. Yuvaya bağımlılık davranışı gösteren ve yaşadığı alanı terk etmeyen kuyruklu kurbağa biyotoplarının çeşitli nedenlerle bozulmasının, populasyonlarında azalmaya neden olabileceği ve bunun da doğal dengenin zaman içinde insanların aleyhine sonuçlanabileceği de bir gerçek olarak unutulmamalıdır" dedi.

Proje kapsamında yapılan çalışmalarda kuyruklu erkek kurbağaların yuvaya bağımlılık oranı yüzde 65.83 iken, dişilerin yüzde 64.76 olduğu belirlendi.

.
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2006 Salı 18:20:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?