19
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Kuşadası Kent Konseyi'nden açıklama

Kuşadası Kent Konseyi, belediye meclisinde alınan tavsiye kararı doğrultusunda mahkeme kararlarının uygulanarak, limandaki kaçak iş yerlerinin hemen yıkılması gerektiğini açıkladı.
 
Bilindiği gibi, önceki gün yapılan Kuşadası Belediye meclis toplantısında meclis üyeleri Aydın İdare Mahkemesi'nin inşaat ruhsatlarını iptal eden kararıyla Danıştay 6. Dairesi'nin imar planlarını iptal eden kararın temyiz edilmemesi ve hemen uygulanması yönünde oybirliğiyle tavsiye kararı almıştı. Belediye Meclisi'nin aldığı kararı değerlendiren Kuşadası Kent Konseyi Başkanı İmar Hukuku Uzmanı Av. Dr. Bülent Tokuçoğlu, limandaki kaçak iş yerlerine yönelik 2 yıldır sürdürülen mücadelenin mahkeme kararlarıyla netleştiğine dikkat çekti. Belediyenin mahkeme kararlarını hemen uygulamaya koyup, yıkıp işlemine başlaması gerektiğini anlatan Tokuçoğlu, Egeports firmasının değil Kuşadası halkının çıkarlarının ön planda tutulmasının altını çizdi. Bülent Tokuçoğlu imzasıyla yayınlanan Kent Konseyi açıklaması şöyle:
"Kuşadası'ndaki çarpık yapılaşmanın limandaki uzantısı olan kaçak yapılarla ilgili olarak verilen mahkeme kararlarından 'ruhsat iptali'ne yönelik Aydın İdare Mahkemesi kararının temyiz edilmeden kesinleştirilmesi ve kararın gereği yıkım kararı alınması yönündeki tavsiye niteliğindeki Kuşadası Belediye Meclisi kararı, Başkan Sayın Akdoğan'ın yokluğunda oybirliğiyle alınmıştır. Bu karar, nasıl ki limanda inşaat yapılması aşamasında ruhsat verilmemesi yönünde 15 belediye meclisinden 13 üyenin oyuna rağmen ruhsat verildiyse yine belediye başkanlığı tarafından belediye meclisinin iradesinin tersine temyiz edilebilir. Ancak temyiz edilmeden kararın bir an önce kesinleştirilmesi de mümkündür. Belediye Meclisinin aldığı karar gereği, başkan ya da vekili temyizden feragat dilekçesini mahkemeye verdiğinde karar bu biçimiyle kesinleşir. O zaman davalı Belediye Başkanlığı yanında davaya müdahil olan Egeports firması davayı temyiz de edemez. Çünkü davaya müdahil olan taraf, kimin yanında taraf olduysa onun haklarından fazlasına sahip olamaz. Nitekim Egeports da 'Davanın asıl tarafı biz değiliz, belediyedir' diyerek, belediyenin kararı temyiz edebileceğini belirtiyor. 

Egeports tarafından böylesi bir açıklama Belediye Başkanlığı'na bir dayatmadır, aba altından sopa göstermektir. Belediye Meclisi bu dayatmayı boşa çıkaran kararıyla tarihe geçmiştir. Şimdi sıra, başkanlık makamının mahkeme kararına ve meclis kararına uygun davranmasındadır. Başkanlık kararı temyiz etmezse, arkasında da yıkım kararı verilebilir. Kaldı ki esas kararla birlikte verilmiş bir yürütmeyi durdurma kararı da olmadığından, mahkeme kararının uygulanmasının önünde yasal bir engel yoktur. Tüm bunları yapmak ya da yapmamak belediye yürütmesinin yetkisindedir. Şimdi halkın oylarıyla seçilen 15 belediye meclisinin kararı mı yoksa Egeports' un çıkarları mı gözetilecek merak konusudur. Bir yanda Kuşadası halkının verdiği haklı mücadele ve işgale son kararları, diğer yanda denizi doldurarak yapılan kaçak yapılar, inşaat ruhsatsız-oturma ruhsatsız-işyeri açma ruhsatsız faaliyetine devam eden 56 iş yeriyle, limanın işletme hakkını alan ama işletme hakkıyla yetinmeyip Kuşadası'nı da satın aldığını sanan Egoports firmasıdır. 

Kamusal kaygılarla Belediye Meclisi'nde bugün alınan gölgeliklerle ilgili karar, Soğucak Köyü imar durumu hakkında karar, kamu yararına aykırı olarak verilen ruhsatların iptali yönündeki karar cesur kararlardır. Bireysel hakları, kazanılmış hakları ortadan kaldıracak nitelikte ruhsat iptalleri için açılacak tazminat davalarını dahi göze alabilen bir belediye meclisi ve yürütmesi kentsel kaygılarla hareket ettiğini gösteriyor. Şimdi sırada mahkeme kararlarının gereği olarak; aynı kaygıyı limandaki kaçak yapıların ortadan kaldırılması için, zaman kaybetmeksizin yapmak ve cesurca alınan meclis kararını uygulamak var. Başkan yokken kaçak işyerlerini mühürleyen vekil Abdullah Sarı gibi şimdiki vekilden de gereğini yapmasını bekliyoruz. Aksi takdirde kamu vicdanında çoktan mahkum olmuşların yerine görevini yapmayanlar da geçer, politik hayatlarını bitirirler"
.
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2006 Cumartesi 12:23:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?