29
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Tarihi evlere restorasyon

Avrupa Birliği (AB) destekli, İŞKUR tarafından yürütülen, Söke Belediyesi tarafından uygulanan Söke Kemalpaşa evlerinin restorasyon edilmesi projesinin ilk adımı olan kalifiye elemanların yetiştirilmesi projesi sona erdi. Düzenlenen kapanış sempozyumu, Söke Efes Sineması'nda gerçekleştirildi.

Kapanış sempozyumuna, Aydın Vali Yardımcısı Ömer Eru, CHP Aydın Milletvekili Mehmet Semerci, Söke İlçe Kaymakamı Celil Ateşoğlu, daire amirleri ve çok sayıda davetli katıldı. Kapanış sempozyumuna Dokuz Eylül Üniversitesi Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Eti Levi Akyüz, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Öğretim Görevlisi Ayşe Çetin, Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci, Mimar Erhan İşözen ve Söke Tarihi Güzelleştirme ve Kalkındırma Vakfı Başkanı Hanzade Özbaş konuşmacı olarak yer aldı.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen projede 1700'lü yıllardan itibaren varlıklı Rum ailelerinin oturduğu, tarihi değerlere ve eski Rum evlerine sahip Kemalpaşa Mahallesi'nin restorasyonu ile mahalleye ve Söke'ye yeni bir kimlik kazandırmak, sosyal ve ekonomik hayatı hareketlendirmek hedefleniyor. "Tarihi ve turistik birçok zenginliğe sahip bölgemizde turizmi canlandırmak hem Söke, hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmak istiyoruz" diyen Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, yaptığı konuşmada, "Proje kapsamında ilk olarak belediyemiz imar işlerince hazırlanan Kemalpaşa mahallesi koruma planı meclisimizde onaylanıp, İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna gönderilmiştir. Onay aşamasına gelen planla kentsel sit alanı ilan edilen bölgenin dokusu korunarak tekrar yapılandırılması hedeflenmiştir. AB Aktif İş Gücü Piyasası Stratejileri Projesi Yeni Fırsatlar Programı kapsamında, belediyemizce kalifiye eleman kazandırma projesi AB tarafından kabul edilmiş ve bu projenin ile istihdamın yanı sıra evlerin restorasyonunda eleman sıkıntısı çekilmeyecektir. Kemalpaşa evleri restorasyonu projesinin ilk adımında 30 civarında kalifiye eleman kurslarını tamamlamıştır. Projenin bundan sonraki kısmında kurulan Söke Tarihi Güzelleştirme ve kalkındırma Vakfı, projenin gelişmesinde ve maddi kaynak oluşturmanın dışında tanıtımında da önemli rol oynayacak" dedi.

Aydın ili genelinde Söke'de 30 kişiye yönelik koruma amaçlı inşaat sektörüne restorasyon eğitimi ile kalifiye eleman kazandırma projesi dışında, Akçaova Belediyesi'nin 30 kişiye yönelik Çömlekçilik Eğitimi Projesi, Sakatlar Derneği Aydın Şubesi'nin 60 özürlüye yönelik Overlok ve Makine Eğitimi projesi ve Aydın Ticaret Odası'nın 30 kişiye yönelik Ticaret Uzmanı Eğitimi Projeleri de tamamlandı. Toplam maliyeti 486 bin 638 Euro olan Aydın İli genelindeki AB destekli İŞKUR tarafından yürütülen projeler kapsamında 150 kişinin istihdama katılması bekleniyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye İş Kurumu Aydın İl Müdürü Zafer Alıcı, "İnşaat Sektörünün ve diğer sektörlerin nitelikli işgücü ihtiyacının sağlanması sağlanacak projeler çok önemli adımlardır" dedi.

.
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2006 Cumartesi 21:49:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?