18
Mayıs
2024
Cumartesi
BUHARKENT - AYDIN

Vali sorunları dinledi

Aydın Valisi Kerem Al, Aydın'ın en doğu ilçesi olan Buharkent'i ziyaret ederek ilçenin sorun ve çözüm önerilerini dinledi.

Buharkent Kaymakamı Osman Bilgin'i makamında ziyaret eden Vali Kerem Al, Kaymakam Bilgin'den Buharkent ile ilgili brifing aldı. İlçenin sosyo-ekonomik durumu, eğitim durumu, hayvancılık faaliyetleri, arazilerin işleniş biçimleri ve jeotermal sahası hakkında bilgi aldı. Vali Kerem Al'ın Buharkent Kaymakamlığı'na ziyareti sırasında Kaymakam Osman Bilgin'in yanı sıra Belediye Başkanı Kadri Ölçenoğlu, İl Genel Meclis Üyeleri, Daire Müdürleri, Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri ve Köy muhtarları hazır bulundu.

Aydın'ın en az nüfusa sahip ilçesinin Buharkent olduğunu hatırlatan Kaymakam Osman Bilgin, halkın temel geçim kaynağının ilçe merkezinde ve ova kesiminde tekstil işçiliği, incir, zeytin, tarım ve hayvancılık, dağ ve orman köylerinde ise meyvecilik ve hayvancılık olduğunu belirtti. Buharkent'te daha çok incir, zeytin ve yem bitkileri ile hayvancılık yapıldığını belirtti. 1980'li yıllarda ülke genelinde yapılan okuma- yazma seferberliği sayesinde İlçe genelinde okuma yazma oranı yüzde 94'ü geçtiğini ifade eden Kaymakam Bilgin, bu oranın Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan kurslar sayesinde gün geçtikçe yükseldiğini özelliklede işadamlarının desteği sayesinde okuma-yazma öğrenene sertifika töreninde çeyrek altın hediyesi ile attığını belirtti. Buharkent İlçesinin "Termal Turizm Merkezi" ilan edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, 13 Mart 2008 tarihli 26815 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiş olduğunu hatırlatan Kaymakam Bilgin, yatırımcılar beklendiğini ifade ederek ilçenin bu şekilde gelişeceğine inandığını söyledi. İlçeye bağlı Taşbuzağıkırı mevkiinde kurulan OSB ile ilgili çalışmalar devam ettiğini ancak Fabrika türünde herhangi bir yapı yapılmadığını sadece İmar planları tamamlandığını ifade eden Kaymakam Bilgin, Buharkent Organize Sanayi Bölgesi yerine Organize Sera Bölgesi yapılması daha uygun olacağını belirtti. İlçenin yakınlarından çıkan Jeotermal su kaynağının organize sanayi bölgesinde, hasta (Ortakçı hamamı) tedavisinde, şehrin ısıtılmasında ve entegre seracılık alanında kullanılması için gerekli çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Dağ Köylerinde bulunan arazilerin teraslanarak meyveciliğe tahsis edilmesi, mevcut ve yeni sulama sistemlerinin damlama sulama sistemine geçilmek üzere projelendirilmesi ve kanalizasyonu olmayan köylere kanalizasyon sistemi yapılması gerekmektedir dedi.

"EN BÜYÜK SORUN ÜNİVERSİTESİZLİK"

Kaymakam Bilgin, Mevcut eğitimin kalitesini artırmak için ihtiyaç duyulan branşlarda öğretmen atamalarının yapılması ve İlçemizde Anadolu Lisesi bulunmadığı için bu branşta okumak isteyen ve kazanan öğrenciler çevre İl ve İlçelere gitmek durumunda kalmaktadır. Bu durum ailelere ek mali külfetler yüklediğinden Anadolu Lisesi yapılması gerekmektedir dedi. Buharkent ilçe merkezinde inşaatı devam eden Meslek Yüksekokulunun faaliyete geçmesi için gerekli çalışmalar yapıldığını hatırlatan Kaymakam Osman Bilgin, Aydın'ın Anadolu Lisesi ve Üniversitesi olmayan tek ilçesinin Buharkent olduğunu belirtti. İlçenin gelişimine katkı sağlayacağına inandıkları üniversite için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

"MADEN OCAĞI GEREKİRSE KAPATILSIN"

Vali Al'ın, Buharkent'in önemli sorunu sormasıyla ise Buharkent Kaymakamı Osman Bilgin büyük bir çevre kirliğini açıkladı. Kuyucak'a bağlı Musakolu köyünde uzun yıllardır faaliyet gösteren bir maden ocağının bu yıl başlattığı kömür yıkama işleminin Feslek çayına verdiği zararı anlattı. Çayda oluşan kirlilik nedeniyle Feslek, Ortakçı ve Gelembe köylerinde sulama yapmanın zorlaştığı ve suyun kirlenerek çevreye zarar verdiğini belirten Kaymakam Bilgin, Kuyucak Kaymakamlığı ile gerekli girişimleri yaparak Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerinin yaptığı çalışmalar sonucunda işletmeye ceza yazıldığı fakat işletmenin geceleri kaçak olarak bu işi devam ettirdiğini ifade etti.

Çevre kirliliği yapan firmanın uyarılmasına rağmen bu işlemi devam ettirdiğinin tespit edilmesi ve suyun numune alınmasını isteyen Vali Kerem Al, firmanın kömür yıkama işlemini devam ettirerek çevre kirliliğine devam etmesi halinde gerekirse kapatılsın diyerek çevreye verdiği önemi etti.

Brifingin ardından çevre sahalarda bulunan Jeotermal akışkanları hakkında da bilgi alan Vali Al, İl Özel İdare bünyesinde oluşturulan ekip ile Aydın'ın çeşitli noktalarında araştırma yaptıklarını ifade etti. Yapılan çalışmalar sonucunda olası bir kuyu açımında bölgede sera kurabilecek potansiyeli öğrenen Vali Al, jeotermal kuyularının sıcaklıkları hakkında notlar aldırarak detaylı bilgi aldı.
 

...
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2012 Salı 19:01:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?